Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

NEMAČKI OŠTRODLAKI PAS IV deo - HEGEWALD

Ima već 80 godina kako matični Klub - VDD  organizuje glavni godišnji međunarodni uzgojni ispit koji je danas postao tradicija  i gde se ocenjuje rad i izgled pasa, tzv. međunarodni Hegewald ili jednostavno Hegewald u čast slavnog i neumornog borca za Deutsch Drathaar-a. Cilj Hegewalda je ocena genetskog potencijala, građe i radnih osobina populacije oštrodlakih nemaca koji pristižu (slično kao na IKP-u za nemačke kratkodlake ptičare).
      Klub na Hegewaldu ocenjuje stanje rase. A želja svakog iole ozbiljnog i savesnog odgajivača iz celog sveta je da vidi, proceni, uporedi i verifikuje šta su njegovi psi i psi ostalih odgajivača iznedrili u odgajivačnici u poslednjim leglima.
      Hegewald je manifestacija koja zahteva složenu, ozbiljnu, odgovornu organizaciju i velike pripreme koje traju mesecima. Uobičajeno je da se prijavi oko 200 i više pasa, njih ocenjuje  150 sudija (4 pasa 3 sudije), vodi 50 vođe ispita po grupama, treba obezbediti administraciju, terene sa dovoljno divljači, vodu, patke, divljač za vlečke, salu za proglašenje rezultata gde bude preko 1000 ljudi.......
      Brojne i iskusne sudije ocenjuju dlaku, karakter i eksterijer, za vreme rada u polju neizmernu volju za radom uz pokazivanje nagona za markiranjem. Svi psi da bi položili moraju pokazati volju za donošenjem sa suvog i iz vode i dokazati neumornu želju za nalaženjem divljači kako u polju tako i u vodi. Dve glavne discipline na Hegewaldu, slično kao na jesenjem uzgojnom ispitu, su rad na tragu zeca i rad na tragu žive patke (pretraga za patkom). Ocenjuje se kao na HZP-u, samo je kriterijum strožiji: da bi pas položio mora da dobije minimum ocenu dobar i 6 bodova u disciplinama rad na tragu zeca, nos, pretraživanje, rad na  živu patku i forma/dlaka. Na zbir bodova dobijenih u radu se dodaje prosek ocene u eksterijeru i za dlaku i tako se dobiju tzv. "Hegewald" bodovi.  Prosečno, od oko 200 pasa, Hegewald položi preko 60%, što govori o kvalitetu rase i ozbiljnoj pripremi pasa od strane vodiča. Psima koji polože Hegewald se u rodovnik upisuje "Zuchttauglich" - preporučuje se za uzgoj. Ovi psi predstavljaju "kvasac" daljeg uzgoja rase, zajedno sa već proverenim priplodnim grlima.
        Pobednik dobija prelaznu statuu Hegewalda sa psom u čije postolje se urezuje njegovo ime. Ostali visokoplasirani dobijaju vredne nagrade. Prestiž ove manifestacije je neosporan. Pobednici- vodiči postaju poznati i priznati u svetu DD-a, a psi traženi u uzgoju.
      U prvim godinama svog održavanjaje Hegewald je organizovan samo u Nemačkoj. Danas se održava i u drugim državama ali pod okriljem matičnog Kluba, - VDD-a i, od osnivanja 1992., Svetskog saveza oštrodlakih nemaca (naprimer u Austriji, Italiji, Slovačkoj).

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !