Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

NEMAČKI OŠTRODLAKI PAS I deo - uvod

        Nemački oštrodlaki ptičar spada u VII grupu po FCI klasifikaciji pasa, u tzv. grupu kontinentalnih ptičara. Matični klub u Nemačkoj (Verein Deutsch Drathaar) i Svetski savez oštrodlakih nemačkih pasa (Deutsch Drathaar Weltverband) poslednjih godina vodi diskretnu, ali upornu kampanju da se ova rasa više ne naziva nemačkim oštrodlakim ptičarem, jer ona suštinski i nije samo ptičar, već jednostavno nemačkim oštrodlakim psom. U svom originalnom nazivu „Deutsch Drathhar vorstehund“ (u   prevodu nemački oštrodlaki pas koji stoji na divljač) nikada nije ni imao pridev „ptičar“, koji su dodali prevodioci. Danas Nemci više ne pišu ni „vorstehund“ – pas koji stoji, već jednostavno Deutsch Drathaar.
      Suštinski, ova rasa je svestrani lovački pas, i to najbrojniji svestrani lovački pas kako u Nemačkoj tako i u svetu zahvaljujući svojim radnim osobinama. Sa njim se lovi sva pernata i dlakava, sitna i krupna, niska i plemenita divljač od prepelice, preko patke, fazana, zeca, lisice pa do divlje svinje i jelena. Ova rasa se koristi za sve vrste lovova kao pomoćnik u radu pre i posle pucnja u polju, na vodi i u šumi – za traženje i pronalaženje divljači, traženje, nalaženje i donošenje ulovljene ili ranjene divljači, od lova pretraživanjem i pogonom, pa do lova piršovanjem zaključno sa radom na krvnom tragu.
      Oštrodlaki nemac može biti i dobar porodični pas, ali je njegovo mesto u prirodi – lovištu i to se mora poštovati ako želimo da opstane kao svestrani radni pas.
      U Nemačkoj je najbrojnija rasa lovačkih pasa; prosečno se u poslednjih 10 godina godišnje prijavi oko 3.500 štenadi ove rase, duplo više nego popularnog kratkodlakog nemačkog ptičara kojih se prijavi 1000 do 1200 štenadi godišnje.
      Kada sam u jednom razgovoru upitao pokojnog dugogodišnjeg predsednika Nemačkog Kluba kratkodlakih ptičara Clausa Ciefera zašto je to tako, on je odgovorio da je nemački oštrodlaki „kao štajerski konj koji može sve da odradi, i najteže zadatke u lovu“ i da je zato cenjen među nemačkim lovcima.
      Kod nas je situacija drugačija. Iako je njegova brojnost u porastu, nemački oštrodlaki pas je treći po brojnosti među  lovačkim psima VII FCI grupe. Po podacima KSS u 2008. godini je bilo prijavljeno najviše štenaca nemačkog kratkodlakog ptičara – 2313 (više nego u Nemačkoj), na drugom mestu je epanjel breton sa 1088 štenaca, a oštrodlaki na tre?em sa 868 štenaca.

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !