Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

Kratak istorijat Kluba


      Srpski Deutsch Drahthaar Klub je nastao u jesen 2001. godine u Vršcu kao rezultat dogovora grupe ljubitelja-etuzijasta ove rase koji su se viđali na izložbama. Inicijator i stožer novog Kluba je bio Marko Popović iz Vršca koji je te godine na osnivačkoj Skupštini Kluba izabran za prvog predsednika Kluba. Na istoj Skupštini Goran Zubanović, uspešni profesionalni vodič i dreser koji radi u Nemačkoj, je izabran za podpredsednika Kluba, poznati odgajivač i sudija Velimir Netković iz Uzdina za vođu uzgoja, a Đula Urban iz Temerina za sekretara Kluba. Na mesto sekretara je ubrzo izabran Dragan Bunardžić iz Arilja zbog neaktivnosti Urbana.
       Klub je od samog početka radio na osnovu dva temeljna pricipa na kojima zasniva svoju delatnost i danas :
  1. Nemačkog oštrodlakog psa smatramo svestranim psom, ne samo ptičarem (tog prideva i nema u originalnom nazivu rase) i psom koji markira, već psom za sve vrste lovova u polju, na vodi i u šumi od rada pre pucnja - traženja,  pronalaženja i markiranja divljači do rada posle pucnja - nalaženje ranjene i odstreljene divljači i njeno donošenje do rada na krvnom tragu.
  2. Prihvatamao način uzgoja i ispitivanja na uzgojnim ispitima nemačkog matičnog Kluba (Verein Deutsch Drahthaar e. V.)
     Naš Klub zbog svega odmah po osnivanju stupio u kontakt sa Svetskim savezom Deutsch Drahthaar (Deutsch Drahthaar Welt-Verband) preko Gorana Zubanovića i već 2002. smo postali punopravni članovi Svetskog saveza za oštrodlake nemce. Preveli smo Pravilnik o uzgojnim ispitima matičnog Kluba i po njemu svake godine organizujemo prolećne i jesenje uzgojne ispite. 2007. godine je naš Klub imao čast da zajedno sa Svetskim savezom organizuje prvi međunarodni jesenji uzgojni ispit u Vršcu. Ispit su nemačke sudije i gosti ocenili veoma pohvalno i na njemu je prvoplasirani pas bio Astron Dragana Bunardžića iz Arilja (slika gore desno).
        Srpski DD Klub radi u okviru Kinološkog društva Arilje i Kinološkog MarkoSaveza Srbije. Sedište Kluba je u Arilju. Od 2008. godine predsednik Kluba je Laslo Torma iz Padinske Skele.
       U osnovi i uopšteno danas je program našeg Kluba sledeći: svake godine se posle nove godine  održava redovna godišnja Skupština Kluba na kom se razmatra izveštaj iz prethodnog perioda i donosi plan rada za tekuću godinu. U proleće se održavaju prolećni uzgojni ispiti (2-3) i utakmice u polju. Preko leta se održava utakmica u radu u vodi. U jesen se održavaju jesenji uzgojni ispiti, i kao kruna i kraj sezone, otvoreno prvenstvo Kluba u radu (pogledaj fotografije) - utakmica u radu u polju i na vodi.
       Klub je štampao svoj Bilten za period od nastanka 2001. do 2009. godine sa svim raspoloživim i relevantnim podacima u radu Kluba sa 80 fotografija u bopji. U budućnosti Klub će svake godine štampati svoj Bilten (godišnji) sa svim dešavanjima u Klubu, sa ocenama svih pasa kkoji učestvuju na Klupskim ispitima, utakmicama i izložbama. Bilten i Pravilnik o uzgojnim ispitima se mogu nabaviti u Klubu.
         Programa rada za 2010. će biti usvojen na Skupštini Kluba koja će se održati 27. februara 2010. u prostorijama Lovačkog saveza Srbije sa početkom u 11 časova (i biće odmah objavljen na ovom sajtu). Ova Skupština je i izborna, naime na njoj će se birati organi upravljanja Kluba za naredni period.
 
Miodrag Jojić sa Rubom Lovačkom, prvoplasiranom na Prvenstvu Kluba u radu za 2009.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !