Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA SASTANKA UPRAVNOG ODBORA SRPSKOG DEUTSCH DRAHTHAAR KLUBA ODRŽANOG U KOVINU 01.02. 2013.UO radi
Detalj sa sastanka

      Dana 01.02. 2013. godine, u petak, sa početkom u 14 časova u Kovinu je održan sastanak Upravnog odmora Srpskog deutch Drahthaar Kluba. Sastanak je bio posvećen pripremi redovne godišenje Skupštine i prolećnog dela aktivnosti Kluba.
      Sastanku su prisustvovali Laslo Torma, Dragan Bunardžić, Velimir Netković, Emil Đorđević, Dragan Prokić, Miodrag Jojić, Marko Nikolić – članovi UO i gosti Predrag Marković Mapac,  Aleksandar Živković, Nenad Davidović, Vladica Andrić, Goran Gojković, Dušan Grujić, Pero Uskoković, Jovo Risović, Zvonko Lužajić, Aleksandar Stanojević i Goran Šestić.
      Odsutni Ljubiša Avramov i Miloje Gajić.
      Pošto je pozdravio prisutno i zahvalio se što su došli predsednik Kluba Laslo Torma je predložio sledeći
                                            DNEVNI RED:     
      1. Podnošenje  i razmatranje  Izveštaja o radu Srpskog DD Kluba u 2012. godini.
      2. Podnošenje i razmatranje  Finansijskog izveštaja za 2012. godinu.
     3. Razmatranje plana rada Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba za 2013., sa posebnim osvrtom na primenu Uzgojnog pravilnika (organizovanje uzgojnih smotri, rad vođa uzgoja...).
      4. Donošenje predloga Finansijskog plana za 2013. godinu
      5. Analiza rada regionalnih rupa, UO i predlog za izbor novih članova UO
      6. Predlog izbora delegata i utvrđivanje termina za Redovnu godišnju Skupštinu Kluba
      7. Dogovor oko organizovanja godišnje Skupštine i
      7. Razno
     
      Dnevni red je usvojen jednoglasno i prešlo se na rad.
     
      Po 1. tački izveštaj je podneo Laslo Torma i prenosimo ga u celini:
     
      U proleće 2012. godine Srpski Deutsch Drahthaar Klub je, preko svojih regionalnih grupa, organizovao 6 prolećnih uzgojnih ispita (VJP) i to:
     
      1. Na prvom ispitu u Deču kod Šabca 31.03. 2012. je ućestvovalo 13 pasa, svi su položili ispit u rasponu od 69 do 42 boda. Njihova srednja ocena iznosi 58,54 bodova;
     
      2. U Kovinu 07.04. 2012. je učestvovalo 24 pasa, svi su položili ispit sa ocenama u rasponu od 75 do 37 bodova. Srednja ocena ispita 57,20 bodova, kuja Beta JR 78665 Emila Đorđevića je osvojila 75 bodova i postala najuspešnija kuja na prolećnim ispitima ove godine;
     
    3. U Bečeju 21.04. 2012. je izvedeno 6 pasa, 5 je položilo ispit, 1 nije, ocene su u  rasponu od 72 do 49 bodova. Srednja ocena je 57,00 bodova;
     
    4. U Somboru 22.04. 2012. je polagalo 11 pasa, svi su položili, raspon ocena od 69 do 41. Srednja ocena 54,10 bodova;
     
      5. U Smoljincu 22.04. 2012 je ispit polagalo 11 pasa, 9 položilo a 2 nisu. Ocene su  od 67 do 43 bodova, srednja ocena je 56,7 bodova i na
     
      6. poslednjem ispitu u Ritiševu 29.04. 2012. je izvedeno je 13 pasa, 11 položilo, 2 nisu. Raspon bodova je od 70 do 35, a srednja ocena je 58,10 bodova. U Ritiševu je, posle uzgojnog ispita, održana “mini proba” -  uzgojna smotra na kome su sudije Velja Netković, vođa uzgoja Srpskog DD Kluba i Laslo Torma predsednik Kluba ocenili 3 psa pomoću novih, sa nemačkih prevedenih formulara i po nemačkom sistemu. Kopije ocenskih lista i rodovnika ocenjenih na ovoj pionirskoj uzgojnoj smotri predstavlju osnovu – početak stvaranja Klubskog registra pasa koju vodi vođa uzgoja.
     
    Dakle, prolećni uzgojni ispit u 2012 je polagalo 79 pasa, 5 nije položilo – dva zbog nemarkiranja, dva zbog nepokazivanja volje za traženjem i jedan iz nepoznatih razloga – ispit, a 74 jesu. Izvedeno je 61 mladih pasa i 18 pasa u seniorskoj konkurenciji. Seniori su činili 29,5 posto izvedenih pasa u odnosu na mlade ili 22 % posto od ukupno privedenih pasa što je sasvim prihvatljivo.
      U odnosu na 2011. godinu, kada je na VJP ispitima ocenjeno 34 pasa, izvedeno je 132 % više pasa, a juniora 89 % više nego prošle godine.
      Prosečne ocene, po disciplinama, za juniore su sledeće: rad na tragu 7, nos 7.5, pretraživanje 8, stajanje 7 i vodljivost 8,8. Prosečan ukupan broj bodova 52.5. Kod juniora imamo 14 pasa sa ocenom većom od 65 bodova (19 %), to je kao I nagradni razred (i uslov za Hegewald), zatim 25 pasa od 50 do 65 bodova i 19 od 37 do 50 bodova (III nagradni razred).
      Prosečne ocene, po disciplinama, kod seniora su: trag 7.5, nos 7.8, pretraživanje 8.6, stajanje 8.2, vodljivost 9. Prosečna ukupna ocena 57.5 bodova. Preko osvojenih 65 bodova ima 4 psa (25 %), između 50 i 65 osvojenih bodova 7 pasa i do 50 osvojenih bodova 5 pasa.
Orbit sa Sirijusa Emila Đorđević, član reprezentacije Srbije u Nišu 17. i 18.10. 2012. markira
      Od svih ispitanih pasa samo je 5 pasa ispoljilo sledoglasnost na tragu zeca i 7 vidoglasnost.
      Smatramo da prosečne ocene moraju biti daleko bolje od prikazanih ovog proleća, posebno ako ih upoređujemo sa ispitima u drugim državama.
      Takođe smatramo da možemo biti zadovoljni postignutim, tj. brojem izvedenih pasa, iako ima još puno da se radi da bi se većina populacije oštrodlakih nemaca u Srbij ocenila u radu na uzgojnim ispitima i te ocene koristile u uzgoju. Ovo je prva sezona sa masovnijim ispitima, organizatori su “položili” i dokazali spremnost i iskustvo za organizovanje ispita sa većim i velikim brojem pasa, a što nas očekuje u budućnosti.
      Raduje činjenica što je na svim ispitima bilo zadovoljavajuće divljači, i dlakave i pernate. Posebno zeca. U tom pogledu ova sezona iza nas je uspešna. Na poslednjem ispitu  u Ritiševu smo oprobali sistem prvog ocenjivanja rada na pernatu divljač i pokazalo se uspešnim, jer je u podne veoma teško naći fazana za marku i realizovati je. Toplo preporučujemo za sledeću sezonu ovu praksu.
      Što se suđenja tiče na ovogodišnjim ispitima je sudilo 12 sudija, među njima nove sudije na našim ispitima kao Igor Horti, Dušan Jovanović i Petar Mišić. Problem predstavlja usklađivanje kriterijuma suđenja, još postoje razlike, a to se može postići samo suđenjem, i suđenjem sa raznim sudijama, analizama i korekcijama. Možemo reći da postepeno napredujemo i na tom polju. Ono što bode oči, ako pogledamo rezultate na VJP-ima u Nemačkoj, ili Bugarskoj, su daleko skromnije ocene kod nas. Sudimo strožije ili ispravnije – realnije. O tome danas treba da diskutujemo.
      Na ovogodišnjim prolećnim ispitima je bilo 2 primedbe na suđenje: u Somboru na primedbu vođe utakmice za jednu ocenu za zeca i u Ritiševu na suđenje, tj. nepolaganje psa. Međutim žalba nije uložena pravovremeno i shodno Pravilniku pa se nije moglo postupiti po njoj. Ovde treba da preciziramo način i proces žalbi i način njihovog rešavanja, da to objavimo i da ubuduće imamo funkcionalan instrument rešavanja takvih spornih situacija kojih će biti omasovljavanjem ispita.
      Mišljenja smo, i tu se svi slažemo, da je u vezi sa starijim psima – seniorima - trebalo ispoštovati dogovor da se oni ocenjuju u posebnim baterijama i po posebnim kriterijumima, i ako je bilo neophodno, u posebnim terminima. Međutim, zbog složenosti organizacije, kao i zbog činjenice da su neki vodiči imali pse i u regularnoj i u seniorskoj konkurenciji i nisu mogli biti istovremeno u dve različite baterije mi smo sve pse ocenjivali zajedno, ali smo prema seniorima imali strožiji kriterijum po dogovoru. O ovome bi trebalo voditi računa prilikom organizacije jesenjih uzgojnih ispita koji su daleko važniji od prolećnih. 
     
   
      U jesenjem delu su održane 4 manifestacije – ispit na vodi i 3 jesenja uzgojna ispita – HZP i to:
     
    1. Ispit na vodi je održan u Ritiševu, psi su ispitivani na jezeru kod Banatskog Karlovca. Na ispit je prijavljeno 10 pasa, i to šest oštrodlakih nemaca i četiri kratkodlaka nemca. Ispit je polagalo 9 pasa. Položilo je 8 pasa. Dva oštrodlaka nemca nisu položila – jedna kuja nije našla izgubljenu patku i jedan pas nije bio odloživ. Kratkodlaki nemci su pokazali visok nivo rada u vodi i ova manifestacija je početak intenzivnije saradnje našeg Kluba i Kluba kratkodlakih nemačkih pasa.                    
         
      2. 06.10. 2012. u Ogaru u organizaciji regionalne grupe Šabac, gde su izvedena 8 pasa u 2 baterije. 6 pasa je položilo, 2 nisu, prosečna ocena 199.8 bodova;
     
      3. IV INT. HZP u Kovinu 25. i 26. 10. 2012., u organizaciji regionalne grupe Južni Banat, u četiri baterijeu dva dana izvedeno je 20 pasa, 7 pasa je položilo, 13 nije položilo, prosečna ocena 194.0 bodova i
     
      4. 09.11. 2012. u Ritiševo su izvedena 4 psa, ni jedan pas nije položio ispit.     
     
      Na ovom mestu pohvaljujemo rad regionalne grupe „Južni Banat“ i veoma uspešnu i sadržajnu organizaciju IV. INT. HZP-a, iz koje izdvajamo seminar o obuci pasa na kome je g-din Thomas Unholzer i praktično prikazao tehnike obuke muss aporta. To je, do sada, nejveći jesenji uzgojni ispit organizovan kod nas u Srbiji, sa 20 ocenjenih pasa, koji je protekao u savršenom redu.
      Zahvaljujemo se našem Igoru Radonjiću na zalaganje da dovede nemačke sudije, kao i na neprocenjivoj pomoći pri odvijanju ispita i pratećih manifestacija.
     
      Na jesenje ispite je ukupno izvedeno 32 psa, što je u odnosu na 13 izvedenih pasa u 2011. povećanje za 2,5 puta, iako su 8 pasa dva puta izlazila na HZP. Iako je, odlukom Skupštine Kluba, bilo moguće izvesti i starije pse, broj izvedenih seniora nije bio velik, 6 pasa ili 18,75 %.
      Prolaznost, tj. broj pasa koji su položili, je iznenađujuće loša: od 32 ispitana psa položila su samo 12 pasa, tj. 37,5 %, ni polovina.
      20 pasa nije položilo, i to 8 pasa zbog neaportiranja – 40 % (1 nije doneo fazana, 5 zeca i 2 patku iz vode), 7 zbog slabog rada na živu patku – 35 %, 2 psa zbog nemarkiranja – 10 % i 1 je bio streloplašljiv, jedan pas nije hteo u vodu i jedan nije izradio trag zeca. Pokazalo se ponovo da su najlošije ocene u disciplinama obuke, na prvom mestu donošenje, zatim manjkav i nedoteran rad u vodi, dok raduje velika volja za rad u polju (sem kod jedne kuje koja je došla nepripremljena na HZP) koju su prikazala većina ocenjenih pasa.
     
      Prosečne ocene kod pasa koji su položili ispit po disciplinama su: rad na tragu zeca 8,5; nos 9,5; pretraživanje 9,8; stajanje 8,5; volja za rad 9,8; vodljivost 9,8; donošenje izgubljene patke 7,6; rad na tragu žive patke 10,0; vlečka fazana 8,8; vlečka zeca 9,3, aport 9,9 i poslušnost 9,0. prosečna ocena pasa koji su položili HZP u jesen 2012. godine je 196.97 bodova.
     
      Najbolje plasiran pas ove jeseni (na IV INT. HZP-u u Kovinu) je prikazao odlične osobine, dobru obučenost i rad na visokom nivou i zaslužio velikih 217 bodova kod tako principijelnog sudije kao što je g-din Thomas Unholzer, nažalost ne može da učestvuje u uzgoju zbog nedostatka 2 molara.
      Na uzgojne ispite, i prolećne i jesenje, je ukupno izvedeno 101 pasa u 2012. godini, to je je povećanje preko 100 % u odnosu na 2011. godinu, što ohrabruje, ali je daleko od zadovoljavajućeg jer iznosi svega oko 10 % posto godišnje prijavljenih štenaca rase oštrodlaki nemac u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Naš cilj je, u sledećih pet godina, da godišnje ispitamo na uzgojnim ispitima barem 30 % ili oko trista pasa, a za 10 godina preko 50 % ili petsto pasa, da bi mogli suštinski i efikasno da utičemo na uzgoj i selekciju rase.   
          
      Pored ovih manifestacija u organizaciji Srpskog DD Kluba održana su dva sastanka Upravnog odbora, jedan sastanak Stručne komisije, jedan zajednički SK sa UO i redovna Skupština Kluba.
      Prvi sastanak UO je održan 31.01. 2012. u Beogradu u prostorijama KSS-a i tema je bila priprema za godišnju Skupštini i prolećni deo aktivnosti Kluba.
      SK se sastala 26.02. 2012. u Kovinu i precizirala predloge za dopune i izmene Statuta Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba, predloge Uzgojnog pravilnika, Pravilnika o ispitu na vodi, razgovarala o Pravilniku ispita na divlje svinje i o rasporedu, organizaciji i sudijama za prolećne uzgojne ispite.
      Redovna godišnja Skupština je održana 03.03. 2012. u Uzdinu. Na Skupštini su usvojeni izveštaji o radu u 2011. godini, plan rada za 2012. godinu i usvojile izmene i dopune Statuta u vezi Klubske politike i reorganizacije nastala formiranjem regionalnih grupa Srpskog DD Kluba, i usvojen je veoma važan dokument za rad Kluba – Uzgojni pravilnik, kao i Pravilnik o ispitu na vodi.
      23.05. 2012. u Beogradu, u prostorijama KSS, je održan zajednički sastanak UO i SK koji je posvećen tekućoj problematici, na prvom mestu jesenjem delu aktivnosti: organizovanju ispita na vodi i 3 HZP-a.
      Štampan je i distribuiran Bilten Kluba na 150 stranica u boji u 200 primeraka koji sadrži sve relevantne podatke o radu Kluba, poštujući princip otvorenosti rada Kluba. Takođe je, konačno, pokrenut web sajt Srpskog DD Kluba na adresi www.srpskiddklub.com koji administrira naš član Aca Radonjić i na kome mogu da se nađu sve informacije o radu našeg Kluba.
      U 2012. je nastavljeno organizovanje na regionalnom principu, te je 22.12. 2012. formirana regionalna grupa „Beograd“ koja je 7 grupa po redu pored regionalnih grupa Braničevskog okruga, Južnog banata, Šabca, Južne Bačke, Zapadne Srbije i grupe Moravac. Još predstoji formiranje jedne grupe na severu Bačke i organizacija Kluba po regionima će biti završena.     
     
      Posle razmatranja izveštaja (koji je prethodno dostavljan svim članovima UO) prešlo se na diskusiju.
      Velja Netković je izrazio zadovoljstvo izveštajem, posebno njegovom studioznošću, podacima i tabelama i ocenio godinu iza nas uspešnom. Pomenuo je KSS tretira naš Klub kao jedan od istovetnih Klubova oštrodlakih nemaca u Srbiji, i to mu smeta, jer smatra da mi radimo daleko više. Nikakvo poistovećivanje rada Srpskog DD Kluba sa drugim klubovima, jer je rad na mnogo visem nivou od ostalih.
      Torma je odgovorio da je podrška Kinološkog Saveza Srbije neosporna, da je generalni sekretar dr. Mahmud Al Dagistani više puta istakao da je naš Klub merodavan po pitanjima oštrodlakog nemca, i da je naše da radimo, rezultati govore.
      Dragan Bunardžić je izneo da Klub ide napred, da je ova godina (2012.) iza nas najbolja godina u radu Kluba i po broju ocenjenih pasa na radnim manifestacijama i po organizaciji, i po važnosti donešenih odluka, da je na prolećnom ispitu i jesenjem ispitu postignut rekordan broj bodova: kuja Aba Emila Đorđevića je dobila na PUI 75 bodova a na jesenjem Kimi vom Haus Pantelić Dejana Pantelića 217 bodova. To su najviše ocene dodeljene na dosadašnjim manifestacijama našeg Kluba, a iz broja pasa koji nisu položili možete videti da suđenje nije bilo blago.
      On smatra da nema poistovećivanja sa drugim Klubovima i da mi treba da radimo naš posao, da se držimo Statuta i da organizujemo samo manifestacije po našem programu, a ostale da podržimo kako možemo.
      Emil Đorđević je istakao da je u prošloj godini učinjen ogroman korak napred, ali veliki broj ljudi i manifestacija zadaje veliki problem,
naš Klub će teško moći da isprati – organizuje kvalitetno sve svoje manifestacije, a kamoli da organizuje druge vrste utakmica jer je malo kadrova. Konačno treba obratiti pažnju na parenja i uzgoj, organizacija ispita može biti samo po planu i programu Kluba, a ne po želji pojedinaca. Niš, takmičenje, selekcija odrađena loše, selekcija lekcija u Klubu dobro odradjena ali ostatak ne. Zoran Marković je prema Srpskom DD Klubu bio korektan, ispoštovao Klub, tri psa ušla u reprezentaciju (Šestic i Miki prvi plan, Emil rezerva). Rad, tj. disciplina i organizovanje ispita – insistirati na većoj disciplini u Klubu i na samim ispitima, neke odluke na sam dan ispita su mnogo bolje (na terenu) kao što je ispitivanje prvo na stajanje i pretraživanje a posle trag. Zahvalio se na pohvalama za regionalnu grupu „Južni Banat“ u organizaciji ispita, posebno IV INT. HZP-a. Garantovano  da će sitnice - greške biti ispravljene. Predložio da se zahvalimo JP „Srbija šume“ na poklonu od 50 fazana za IV INT. HZP, jer je to mnogo pomoglo efikasnom ocenjivanju pasa. Takođe predložio da se zahvalimo KSS-u za podršku i pomoć u radu, posebno za IV INT. HZP. Predlog prihvaćen.
Istakao da bi trebalo analizirati rad pojedinih članova kojji slabo rade, da ne radi sve jedan čovek. Torma je odgovorio da je to tema za sledeću Skupštinu početkom 2014. kada se bira novo rukovodstvo.
      Miodrag Jojić primećuje da ima preklapanja u manifestacijama da to treba precizirati, Torma odgovara da je to tema u drugoj tački – planu za 2013. Jojić iznosi da treba objaviti – zabraniti parenje psima sa manama, misli tu na kuju Dejana Pantelića i psa S. Vukanovića koji nije položio uzgojne ispite, tj. nije stekao kvalifikaciju za uzgoj. Torma odgovara da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali da ne možemo, za sada, da zabranimo parenja nikome, samo možemo dati Klubske preporuke kako piše u Uzgojnom pravilniku.
      Dragan Prokić pita kada će sudijski pripravnici da polažu, da proširimo listu sudija jer smo deficitarni sa sudijama i dogovor je da se to uradi ovog proleća.
      Torma predlaže da se u izveštaj ubace i izveštaji Komisija Kluba, predlog prihvaćen.
      Po završetku diskusije je izveštaj prihvaćen jednoglasno uz odluku da se predlozi dopune koji su ovde usvojeni unesu u njega i da sa takvim izveštajem idemo na Skupštinu.
     
      Po drugoj tački dnevnog reda sekretar i blagajnik Kluba Dragan Bunardžić je podneo finansijski izveštaj za 2012. godinu.
     
                FINANSIJSKI  IZVEŠTAJ ZA 2012. GODINU
     
      PRIHODI:
      Članarina:..............................................................................................103 000*
      POMOĆ KSS-a........................................................................................350 000
      Uplata za reklame u katalogu......................................................................2 000
      Pomoć – Kosta Sunda ............................................................................. 11 250
      Pomoć „PLUGARUL“ Uzdin .....................................................................    5 000
      Prihodi od uplata za sve ispite ................................................................ 219 000
      Prihod od prodaje Biltena .......................................................................... 2 400
      UKUPNO PRIHOD  692 650 dinara
     
      RASHODI:
      Troškovi izrade završnog računa ............................................................... 6 000
      Troškovi održavanja Skupštine ................................................................ 35 278
      Izrada pečata za regionalne klubove ....................................................... 46 900
      Izrada biltena za 2011. godinu ................................................... ...........109 888
      Izrada klupskih medalja ........................................................................  15 399
      Zakup domena za sajt Kluba na internetu...............................................    1 700
      Izrada  sudijskih beležnica, ocenskih listi i diploma za ispite .....................  21 612
      Kancelarijski materijal ..........................................................................     9 245
      Prevod Pravilnika o sprovođenju VGP –a ................................................  20 000
      Dnevnice  i putni troškovi za sve ispite................................................... 271 575
      Troškovi reprezentacije  na svim ispitima ................................................ 52 459
      Prenoćište za sudije ...............................................................................  8 000
      Prevoz sudija od i do aerodroma .............................................................. 5 000
      Izrada zastava ........................................................................................ 3 100
      Divljač za ispite (patke i kunići) .............................................................. 27 600
      Nadoknada Vojvođanskoj banci ............................................................     6 571
      PTT troškovi .......................................................................................     1 967
      Uplata članarine KSS-u ............................................................................ 8 000
      UKUPNO RAHODI:  638 594 DINARA
      Višak prihoda nad rashodima:                        42 056 dinara
     
      Finansijski izveštaj je jednoglasno usvojen.
     
      Po trećoj tački dnevnog reda je plan rada za 2013. godine izneo Laslo Torma:
      Plan rada Srpskog DD Kluba možemo podeliti i razmatrati u četiri dela:

1. Raspored i organizacija ispita ;
2. Razmatranje načina primene Uzgojnog pravilnika;
3. Ustrojstvo regionalnih grupa i
4. Marketing i informisanje o radu Srpskog DD Kluba.

    1. Na sastanku UO i SK u Beogradu 23.05. 2012., zbog obaveze prijavljivanja KSS-u, smo doneli plan manifestacija Kluba za 2013, a koji je objavljen i u Planu manifestacija KSS-a.
   
      PUI (VJP)

1. 30. mart Gajdobra - Čelarevo
2. 6 april Šabac
3. 6. april Plandište
4.  7. april Kolut
5.  13. april Kovin
6.  20. april Veliko Gradište
7.  27. april Ritiševo

8.  31. avgust ispit na vodi Sombor

      JUI (HZP)
1.  06. oktobar Veliko Gradište
2.  13. oktobar Šabac
3.  19. oktobar Kovin

  SVESTRANI ISPIT (VGP)
1. 26.-27. 10. 2013.  Jasika

    Pošto ćemo ovih dana objaviti, konačno, prevod Pravilnika za svestrani ispit VGP možemo razgovarati o organizaciji istog. Igor Radonjić je predložio da se svestrani ispit, promotivno, održi u Jasiki kod Kruševca gde bi on, i eventualno još neko iz Nemačke, prikazao rad pasa na ovom najtežem ispitu za oštrodlake nemce.
    Što se ispita na vodi tiče Klub kratkodlakih nemaca iz Sombora je ponudio da bude domaćin ove godine, a naš Klub organizator. Treba da se ovde izjasnimo o tom predlogu. Svakako, ukoliko se ukaže potreba, mi možemo organizovati još ispita.
    Važno je istaći da treba krajnje ozbiljno pristupiti organizaciji uzgojnih ispita, voditi urednu i ažurnu dokumentaciju i pri prijavi paziti da ne bude nepravilnosti. Uradili smo blokove formulara za sve uzgojne ispite i molim organizatore i sudije da ih uredno vode. Ako je potrebno možemo organizovati sastanak – informativni razgovor o toj problematici. Pre početka svake manifestacije proveriti tetovaže i mikročipove i ne primati pse bez urednog rodovnika!
    Pošto se dogovorimo o rasporedu, trebalo bi da odmah predložimo sudije za prolećni deo manifestacija.
Inspekcija legla u regionalnoj grupi "Zapadna Srbija"
    2. Po odluci Skupštine Kluba održane 03.03. 2012. u Uzdinu od 1.01. 2013. u potpunosti počinje primena Uzgojnog pravilnika Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba. Više puta sam naglašavao važnost primene uzgojnog pravilnikai to činim i sada. To je posao i zadatak od najveće važnosti za naš Klub, sve aktivnosti su pšodređene tome, veoma složen i zahtevan, i velika odgovornost za Klubskog vođu uzgoja i regionalne vođe uzgoja. Svakako oni će imati svu podršku svih nas, pa i mene kao predsednika.
    Predlažem da se u martu, posle Skupštine, održi sastanak Klupskog vođe uzgoja sa svim regionalnim vođama uzgoja (i po potrbi sa drugim članovima koji mogu pomoći) na kome će se izraditi plan rada – početak prijave legala preko Kluba, način inspekcije legala, tetovaže, dogovoriti se o organizaciji uzgojnih smotri, pisanje izveštaja, održavanje kontakata sa UO i Klupskim vođom uzgoja, izrada potrebne dokumentacije i formulara, ustrojstvo registara uzgoja, upisivanje u rodovnike...... Savetujem vođama da budu taktični, uporni i strpljivi, vremenom će sve doći na svoje mesto. Za početak predlažem da se organizuje svečana verifikacija uzgojnih vrednosti pasa Dragana Bunardžića koja bi bila podstrekač i reklama za ostale.
    Jedan od problema o kome moramo razgovarati je visoka cena, za naše aktuelnne prilike, snimanja displazije kuka, i to koči verifikaciju uzgojnih kvalifikacija.
    Pre toga moramo odrediti cenu inspekcije legla i nabaviti svakoj grupi tetovir aparat.

    3. Do sada imamo, kako se vidi iz izveštaja o radu 2012. 7 regionalnih grupa u našem Klubu. 22. januara 2012. je formirana grupa „Beograd“, prekjuče, 30. 01. je formirana još jedna grupa u Stepojevcu nazvana „Podunavlje“.  Treba razmisliti i napraviti još jedan Klub na severu Bačke jer je to region sa tradicijom što se tiče ove rase, a malo su zastupljeni u Klubu. I time bi bila pokrivena cela „aktivna“ Srbija, što se oštrodlakog nemca tiče, sa regionalnim grupama. Takođe moramo prodiskutovati rad i doneti odluke u vezi regionalne grupe „Južna Bačka“ (na čelu sa Ljubišom Avramovim) koja je neaktivna.
    Posle formiranja svih ovih grupa moramo se preciznije dogvoriti o načinu rada regionalnih grupa. Pored odredaba Statuta, koja su vodilja u radu regionalnih grupa, treba da izradimo i neku vrstu protokola rada regionalnih grupa, da bi sve funkcionisalo: detaljna uputstva o ustrojstvu grupa, način i učestalost rada organa upravljanja grupa, način podnošenja izveštaja i informisanja centrale itd. Predlažem da se formira komisija za izradu istog.

    4. Što se tiče marketinga i informisanja, ono je danas neophodno. Naše „aktivno“ članstvo (ono koje plaća članarinu) se poslednje dve godine kreće između 100 i 150 duša. Nije zanemarljiv broj za Srbiju, i u odnosu na druge Klubove, ali nama treba još članova za ostvarivanje naših planova i ozbiljan uticaj pri selekciji rase.
    I ove godine štampamo Bilten, u nešto osavremenjenom dizajnu, bez nepotrebnih detalja, okrenut podacima i činjenicama. Predlažem da Bilten štampamo 2 puta godišnje, odmah posle prolećnog i jesenjeg dela ispita. I moramo malo da ga „pojevtinimo“ da pretekne za druge potrebe.
     Sve ostale informacije i fotografije ćemo ponuditi preko našeg sajta koji moramo prilagoditi našim potrebama i zahtevima u najskorije vreme. Tako je mnogo dostupnije i široj zajednici (celom svetu) i jeftinije.
     Još ovog proleća će se štampati „knjiga“ sa svim našim aktima i Pravilnicima, od Statuta, Uzgojnog pravilnika pa do Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti i VGP-a. Sve na jednom mestu, na dohvat ruke, za sve zainteresovane – to je osnov kvalitetnog i beskonflitnog rada Kluba. Normalno, taj naš materijal koji smo godinama pripremali i brusili koriste i drugi „subjekti“ koji nas blate, ali neka. Vremenom sve dolazi na svoje mesto.
     Kao poslednje, ali ne i najmanje važno, je objavljivanje u časopisima. Pišite, nemojte se snebdivati, to je prozor u naš svet ovde, gde ne koriste još svi internet, i jedna od najvažnijih poluga propagiranja rada Kluba.
    U diskusiji plana za 2013. godinu predsednik novoformirane regionalne grupe Podunavlje Miodrag Jojić je dodao termin za OUI u Čelarevu i ova grupa je predložila ispit na svinje u gateru, ali smo kroz diskusiju rasčistili da to, za sada, po Pravilniku o radu lovačih pasa, podzakonskog akta Zakona o lovstvu i divljači, nije dozvoljeno.
    Nenad davidović je predložio da se traži od nadležnog Ministarstva da promenio nesrećnu odluku da psi VII FCI grupe ne mogu da se ispituju u gateru na divlju svinju. Torma je predložio da se sekretaru Ministarstva, koji je upućen u lovačku problematiku, uputi dopis sa zahtevom za izmenu ovog spornog člana. Prihvaćeno.
    UO je jednoglasno prihvatio da se ispit na vodi organizuje u Somboru u saradnji sa Klubom za nemačke kratkodlake ptičare.
      Emil Đorđević je podvukao da se moraju poštovati pravila i formalnosti prilikom dolaska na ispite (kontrola tetovira i čipa, rodovnik itd...).
      Torma je rekao da treba odrediti sudije za prolećni deo manifestacije, barem nosioce, pa ćemo posle da se snalazimo zavisno od broja pasa. Takođe je govorio o izuzetnoj važnosti početka primene Uzgojnog pravilnika, te je predložio da se u martu, nakon skupštine, održi sastanak Klubskog vođe uzgoja sa regionalnim vođama uzgoja na kome će se doneti detaljni plan rada za 2013. godinu. Usvojeno je da se taj sastanak održi u Uzdinu 23. februara 2013. sa početkom u 14 časova. Izneo je problem snimanja displazije kukova i laktova, naime cena je previsoka i članovi zbog toga ne snimaju, te i psi koji imaju uzgojne kvalifikacije ne mogu to dobiti. Takođe je predložio da se javno organizuje upis uzgojnih kvalifikacija na nekoj našoj manifestaciji, da bude svečanog karaktera i da podstakne ostale članove.
      Emil je izneo da mu je naš poznati kinolog dr. veterine Dragan Janjić, koji ima licencu KSS-a za snimanje displazije, ponudio da to radi za 2.000 dinara. Predlaže da članstvo može i tamo da snimi kukove i laktove. Prihvaćeno, podneti predlog Skupštini, s tim da treba pokušati naći rešenje da se vodičima i uzgajivačima novčano pomogne da bi se pomoglo rešavanje ovog problema.
      Nenad Davidović je podržao predlog da se obratimo za pomoć KSS-u i da pokušamo da napravimo povoljniji ugovor sa Katedrom za radiologiju na Fakultetu za veterinu u Beogradu.
      Dogovoreno je da cena inspekcije legla bude 1.500 dinara za 2013. godinu i da regionalne grupe nabave tetovir klješta do 15. marta 2013. (one grupe koje nemaju) o svom trošku na predlog Gorana Gojkovića.
      Miodrag Jojić je predložio da se i 2013. mogu ispitivati stariji psi, iako je to protivno odluci koja je već usvojena na Skupštini. Posle kraće prepirke je doneta odluka da se ide na Skupštinu sa tim predlogom, da ona odluči.
      Torma je zatražio od regionalnih grupa da u roku od 10. dan dostave izveštaje o svom radu u 2012., o članstvu, a posebno o aktivnostima na primeni Uzgojnog pravilnika, plan rada za 2013. i program manifestacija na osnovu broja pasa koj imaju članovi. Usvojeno.
      Što se tiče formiranja regionalnih grupa UO je kroz diskusiju došao do zaključka da je regionalizacija završena, da ovog trenutka nisu više potrebne nove grupe, i da se one mogu formirati samo uz dozvolu Kluba. Takođe je odlučeno da se preispita rad regionalne grupe Južna Bačka i da se razgovara sa njenim predsednikom o razlozima neaktivnosti. Ljubiša Avramov je jedan od osnivača koji je tu od početka rada Kluba i želimo da se aktivira, da mu damo priliku.
      Torma je dao predlog da se formira radna grupa koja će izraditi predlog protokola o radu regionalnih grupa koji će ići na Skupštinu, a koj će precizirati rad grupa u svim aspektima, odnos prema Klubu itd., shodno Statutu srpskog DD Kluba. Usvojeno, za izradu protokola zaduženi Prokić, E. Đorđević i Torma.
      Što se tiče informisanja doneta je odluka da se štampa Bilten za 2012. godinu, sa nešto izmenjenim dizajnom, bez nepotrebnih sitnica, ali sa svim potrebnim informacijama i fotografijama.
      Dogovoreno je da se intenzivira pisanje u časopisima, dogovoreno je sa Loristom, a treba objavljivati i u Predatoru koji je svima dostupan. Sajt prilagoditi potrebama Kluba i pojednostaviti.
      Na predlog Emila Đorđevića i Dragana Bunardžića je prihvaćeno da jesenji uzgojni ispit u Kovinu 19. oktobra bude sa nemačkim sudijama V INT. HZP, ako treba da se održi u dva dana, sa uzgojnom smotrom, i da privučemo i što više učesnika iz drugih država.
      Predlog plana sa dodatnim predlozima koji su usvojeni je jednoglasno prihvaćen i ide na Skupštinu.
      Po četvrtoj tački je sekretar Dragan Bunardžić izneo predlog finansijskog plana za 2013 godinu:
      FINANSIJSKI PLAN ZA 20013. GODINU:
     
      OČEKIVANI TROŠKOVI:
1. Troškovi suđenja na prolećnim uzgojnim ispitima .................................120 000
2. Troškovi suđenja na jesenjim uzgojnim ispitima  ....................................56 000
3. Troškovi suđenja na Internacionalnom ispitu.........................................120 000
4. Izrada biltena za 2012.god i Zbirke svih pravilnika.................................200 000
5. Municija i divljač za ispite .................................................................... 50 000
6. Troškovi održavanja skupštine i reprezentacija.....................................  86 000
7. Kancelarijski materijal i PTT troškovi .....................................................35 000
8. Provizija SPP .......................................................................................10 000
9. Putni troškovi ......................................................................................20 000
10. Izrade  ocenskih listi, sudijskih beležnica, zahvalnica i diploma.................25 000
11. Troškovi izrade završnog računa: ...........................................................8 000
12. Članarina KSS-u .................................................................................   8 000
13. Izrada reklamnog materijala:................................................................50 000
      UKUPNI OČEKIVANI TROŠKOVI:  ............................................. 788 000
     
      OČEKIVANI PRIHODI:
1. Prihod od članarine u Klubu ................................................................150 000
2. Prihod od uplata za ispite ...................................................................180 000
3. Donacije KSS-a ..................................................................................400 000
4. Donacije ostalih sponzora ..................................................................  58 000
      UKUPNI OČEKIVANI PRIHODI: ................................................788 000
      Posle kraće diskusije odlučeno je da se pred Skupštinu izađe sa predlogom visine članarine od 1.500 dinara za 2013. godinu, a da uz članarinu ide besplatan Bilten.
      Finansijski plan za 2013. godinu je jednoglasno usvojen.
     
      Po petoj tački dnevnog reda je odlučeno da se sačekaju izveštaji o radu regionalnih grupa i da se postupi po odluci u 3. tački, da se izradi Protokol o radu regionalnih grupa. O ovoj tački je sve rečeno prilikom diskusije o izveštaju i planu.
      Dogovoreno je da delegate na Skupštini čine predsednici regionalnih grupa, vođe uzgoja regionalnih grupa i po jedan delegat regionalnih grupa na svakih 10 članova (jedan preko deset + delegat).
     
      Po 6. i 7. tački dnevnog reda je odlučeno da se redovna godišnja Skupština održi 02. marta, u subotu, u KOVINU u hotelu „Grad“ sa početkom u 12 časova. Domaćin Skupštine je regionalna grupa Južni Banat.
      Takođe je odlučeno da se svi materijali za Skupštinu objave na internetu i dostave predsednicima regionalnih grupa, a da bi bili spremni za Skupštinu, da bi Skupština bila što ekspeditivnija i efikasnija, a da damo naglasak na svečani deo i druženje.
     
      Odlučeno je da na Skupštinu pozovemo predstavnike KSS-a, JP Srbijašuma, Kluba nemačkih kratkodlakih ptičara i Lovačkog saveza.
     
      Sastanak UO je završen u 17,15 časova.
     
                                                                                   Zapisničar
                                                                         Aleksandar Stanojević
     
     
     

     
     
     
   
     

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !