Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

76.HEGEWALD



Od 23. do 26. septembra 2009. godine je održan 76. Hegewald - "International Hegewald Zuchtprufung"u Neustadt/Aischu u Nemačkoj. Prikazujemo spisak učesnika i rezultate sa istog, i prilažemo malu analizu prošlog Hegewalda za naše članove i ljubitelje rase.
Na 76. Hegewald je bilo prijavljeno 264 pasa,a na sam ispit je izašlo 247 pasa što je svojevrstan rekord.Ispit je položilo 196 pasa. Možete zamisliti kakve organizacione napore zahteva jedna ovakva manifestacija ? Koliko samo sudija pri tri sudije na pet pasa, svakoj grupi obezbediti odgovarajući teren za pretraživanje, divljač, teren za vlečku, odgovarajuću vodenu površinu, sve to uskladiti, obraditi podatke za samo dva dana......Retko koji Klub može da obezbedi sve potrebne uslove i razmišlja se da u buduće ograniči broj učesnika, na prvom mestu pooštravanjem kriterujuma za prijave. Do sada je uslov bio položen prolećni i jesenji uzgojni ispit i ispit oštrine, a predlaže se da pas mora za građu/dlaku da ima najmmanje vrlo dobru/dobru ocenu ubuduće.
Ovaj put su vreme za ispit i tereni bili skoro idealni, divljači dovoljno.Prvoplasirani pas sa 242 Hegewald boda je bila kuja Kelly vom der Ostalb Andreasa Wernera iz Nemačke. Ovde moramo napomenuti da se na Hegewald mogu prijaviti psi oštenjeni u prethodnoj godini ili tri meseca stariji (kao i na jesenju uzgojni ispit), discipline koje se ispituju su istovetne kao na jesenjem uzgojnom ispitu, samo je kriterijum strožiji što je razumljivo. Hegewald bodovi se dobijaju tako što se na zbir dobijenih bodova u radu doda srednja vrednost ocene za građu i dlaku (zadnja kolona u zbirnoj ocenskoj listi).Discipline na koje se najviše obraća pažnja na ovom ispitu su rad na tragu zeca i rad na tragu žive patke, što je u skladu sa uzgojnom politikom matičnog Kluba (Verein Deutsch Drahthaar) o važnosti rada na tragu za pronalaženje odstreljene i ranjene divljačii karakter oštrodlakih pasa.Iz zbirne ocenske liste možete videti da je prvoplasirana kuja u obe ove discipline dobila ocenu odličan i maksimalnih 12 bodova. Opšta je ocena da je uzgojni materijal prikazan na 76. Hegewaldu kvalitetan.Psi su prikazali izuzetnu volju za pretraživanjem terena i nalaženjem divljači, izdržljivost i upornost što se ocenjivalo kroz volju za rad.
Na sastanku sudijskog žirija je zaključeno da se više pažnje posveti mirnoći na hitac, i da ne treba zaboraviti da je oštrodlaki prijatelj i pratilac - pomagač lovca, te da je izuzetno važno raditi na njegovoj vodljivosti pri uzgoju.Od nemačkih odgajivačnica vom der Dachswise je prezentovala 5 pasa vom Donaueck četiri, ostale odgajivačnice manje.Pored vodiča iz nemačke svoje pse su prijavili i vodiči iz 10 zemalja članica Svetskog saveza (Deutsch-Drahthaar WeltVerband): iz Engleske, Švedske, Italije, Španije, Mađarske, Austrije, Severne Amerike, Rusije, Holandije i Bugarske. Po ovome je ovaj Hegewald prekretnica i članice DD WV-a sve više cene Hegewald i dovode svoje pse na verifikaciju i upoređivanje sa kvalitetom pasa u matičnoj zemlji.Ovo se smatra velikim pozitivnim pomakom u razvoju i organizovanosti uzgoja ove rase u svetu. Najviše pasa van Nemačke je prikazano iz Italije 9, Bugarske 6, SAD i Austrije po 5 i Rusije po 4 psa. Naši susedi Bugari su pridruženi članovi matičnog-nemačkog Klub i na Hegewald su izveli 6 pasa od kojih su se tri plasirala. Najbolje plasirana je bila kuja Hella vom Fuchsberg na 83. mestu sa 228 boda vlasnika i vodiča Todora Gospodinova Peykova. Od druga dva plasirana psa jedan je zauzeo 125 a drugi 146 mesto. Čestitamo našim susedima !
Po već ustaljenom redu i na 76. Hegewaldu je održano zasedanje Skupštine Svetskog saveza oštrodlakih pasa. Gosti ovog zasedanja su bili prvi predsednikk Svetskog saveza oštrodlakih nemaca gospodin Gideon Frh. von Redwitz i prvi vođa uzgoja DD WV gospodin Georg Geller sa svojom suprugom. Naime na ovom istom mestu je 1992. osnovan Svetski savez oštrodakih i oni su bili među osnivačima. Danas Svetski savez ima 22 člana iz svih regije sveta, a među poslednjima su primljeni Argentina, Litvanija i Ukrajina, tj. njihovi DD Klubovi. Na ovom Hegewaldu je bilo prisutno kao predstavnici Klubova, vodiči i gosti iz 23 zemalja sveta.
Na samom zasedanju su bili prisutni delegati iz 15 zemalja _ Klubova iz sveta, među njima i naš podpredsednika Goran Zubanović koji je bio veoma aktivan u radu zasedanja.Delegati su izneli stanje i probleme u uzgoju rase u svojim zemljama, a donešeni su zaključci za dalji razvoj rase koju gajimo. Posle izlaganja našeg predstavnika, rad Srpskog Kluba Deutsch Drahthaar je ocenjen veoma pozitivno, kao jedan od najaktivnijih posle matičnog Kluba i pohvaljen dosledan rad u duhu matičnog Kluba. Kao rezultat te procene našeg rada Deutsch Drahthaar Welt verband je poverio organizaciju II. Međunarodnog jesenjeg uzgojnog ispita našem Klubu u oktobru 2010. (ove godine), što je velika čast, ali i obaveza i prilika da vidimo pse iz drugih država i vrednovanje rada pasa od strane nemačkih sudija kojih treba da dođe i sudi šestoro.


Zaključeno je da širenje i razvoj Svetskog saveza još nije završeno (pregovara se sa predstavnicima Novog Zelanda o prijemu). U daljem radu zasedanja za podpresednika Svetskog saveza oštrodlakih nemaca je izabran dr. Aleksandar Meljčikov, a za člana upravnog odbora Aleksej Soldatov, obojica predstavnici ruskog Deutsch Drahthaar Kluba. Za predsednika Svetskog saveza za naredni period je ponovo izabran dosadašnji predsednik gospodin Dirk vom Eller-Eberstein koji je na kraju zasedanja pozvao sve prisutne i goste na 77. Internacionalni uzgojni ispit "Hegewald" za oštrodlake nemačke pse koji će se održati od 29.09. do 02.10. 2010. u mestu Billerbeck u Nemačkoj u organizaciji regionalnog Deutsch Drahthaar Kluba Porta-Westfalica.
Poziv važi i za nas, za sve naše članove. Hegewald nije nikakav bauk sa psima supermenima, već uzgojni ispit gde se ocenjuje stanje rase svake godine. A mi imamo šta da prikažemo, siguran sam u to, i treba da postanemo u pravom smislu članovi porodice Klubova oštrodlaki nemaca u svetu.

Kako kaže naš podpredsednik Goran Zubanović "UVEK DOBAR POGLED!"

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !