Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ O JESENJOJ AKTIVNOSTI SRPSKOG DEUTASCH DRAHTHAAR KLUBA


Predrag Marković Mapac prima čestitke po dobijanju nemačke licence za suđenje
 
    Jesenja aktivnost našeg Kluba je počela u septembru. Svi jesenji uzgojni ispiti su, na žalost sada već tradicionalno, održani bez rada na tragu zeca. 

     9. i 10.09. 2017. su organizovana dva jesenja uzgojna ispita (HZP) u saradnji Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba , grupe Lunerburger Heide matičnog, nemačkog kluba, i regionalnih grupa našeg kluba Šabac i Braničevo.

    Dan pre toga je održan seminar za naše sudije koje ispunjavaju uslov za nemačku licencu (da su sudije FCI-a za rad VII grupe i da su izveli pse i položili sa njima ili dva HZP-a koje priznaje matični klub ili Hegewald). Uslove u našem Klubu su ispunjavali Dragan Bunardžić, Predrag Marković i Emil Đorđević. Dragan Bunardžić i Predrag Marković Mapac su dobili licence i sada su zvanično registrovane sudije nemačkog kluba svestranih pasa (Jagdgebrauchshundverbanda) i mogu suditi rad na vodi, polju, šumi, na tragu i donošenju kao priznate međunarodne sudije matičnog kluba (Deutsch Drathaar Verein). Emil Đorđević je stažirao i dogovoreno je da sledeće godine i on dobije istu licencu.

      Jesenji uzgojni ispiti 9. i 10. septembra su održani u Vrbasu i Temerinu, bez traga zeca. Oba dana su ocenjivani psi u po dve baterije, sudili su sudije Thorsten Reck, Wilfred Stefens, Uklirsch Augstein, Andreas Paul Aszyk i Dragan Bunardžić (jedan dan) i Predrag Marković Mapac drugi dan sa nemačkim sudijama. Ovi ispiti su priznati u Nemačkoj i sva dokumentacija je njihova.
U dva dana su ocenjena 19 pasa, 1 pas nije položio, ostali su prikazali kvalitetan rad. Maximalna ocena prvog dana je bila 193, minimalna 158, prosek 181 osvojeni bod. 

Drugog dana maximalan broj bodova je iznosio 193, minimalan 154 i prosečan 179,5.
Sledeći jesenji uzgojni ispit je održan u Kovinu 07.10. Sudili su Miloje Gajić i Stevan Đurin. Ispitana su 4 psa, 3 oštrodlaka nemca i 1 kratkodlaki. Svi su položili ispit. Maximalna ocena 182, minimalna 171, prosečna 177 bodova.

Istog dana je održan HZP i u Požarevcu. Ispitano je 7 pasa u dve baterije. Sudili su Miodrag Jojić, Nenad Stojanović, Emil Đorđević i Torma Laslo. 5 pasa su položila ispit, 2 nisu (zbog ne izrade vlečke i nedonošenja zeca). Maximalna ocena 181, minimalna 172, prosek 176,5 bodova.
14.10. 2017. je održan jesenji uzgojni ispit u Debeljači. Sudili su Miodrag Jojić i Dejan Živadinović. Ispitano je 5 pasa, 3 su položila ispit, dva nisu (zbog nedonošenja u vlečki i nedonošenja patke). Maximalna ocena 180, minimalna 173, srednja 176,5 bodova.
28.10. 2017. je održan još jedan jesenji uzgojni ispit u Debeljači za pse koji nisu uspeli da polože do tada HZP. Prijavljeno i ocenjeno je 4 psa. 2 su položila, 2 nisu (nedonošenja patke i ne izrade vlečke). Sudili su Predrag Marković Mapac i Torma Laslo. Maximalan broj bodova 176, minimalan 165, prosečan 170,5.
Ukupno su održana 6 jesenja uzgojna ispita na kojima su ocenjena 37 oštrodlaka nemca i 1 kratkodlaki nemac. Od 37 oštrodlaka nemca 7 nisu položila ispit zbog neaportiranja ili ne izrade vlečke. Prosečna ocena je 177 bodova, što je veoma dobar uspeh (176,9).

Na jesenjim uzgojnim ispitima je sudilo 13 sudija. Sudije iz Nemačke Thorsten Reck, Wilfred Stefens, Uklirsch Augstein, Andreas Paul Aszyk, Predrag Marković Mapac, Miodrag Jojić i Torma Laslo po 2 puta i Dragan Bunardžić, Miloje Gajić, Stevan Đurin, Emil Đorđević, Nenad Stojanović i Dejan Živojinović po 1 put.

Na 84. Hegewaldu u Straubigu u Nemačkoj su prijavljena i ocenjena 6 pasa članova našeg Kluba. Mi - SRPSKI DEUTSCH DRAHTHAAR KLUB - smo imali 6 prijavljenih i izvedenih pasa naših članova i bili smo odmah iza Italije koja je od stranih imala prijavljenih 7 pasa. Od šest pasa 5 je položilo Hegewald: 78. je Vitus vom Brundlfield sa 224 Hegewald bodova (forma/dlaka 6/6) Mirka Glamočlije sa vodičem Hasom Retrom Tollom, 93. Jaguar Guerrieri del Vesuvio sa 220 Hegewald bodova sa vodičem Jovom Risovićem, 97. plasirana Farah vom Silberberg sa 219,5 bodova vodiča Mladena Rankova, 137. plasiran Ayk III v.d. Dachswise sa 190 bodova vodiča Nemanje Bogdanovića,138. plasiran Ulf II Liether-Moor sa 184 Hegewald bodova vodiča Nemanje Bogdanovića, dok je Bajnok Menti Kira vodiča Mladena Markova dobila 210 HZP bodova, tj. nije položila Hegewald jer je na formu dobila 4 boda, a za dlaku 10 i smatramo da je tu oštećena. U ime našeg Kluba čestitamo na uspehu svim našim učesnicima - vlasnicima pasa i vodičima i zahvaljujemo na prezentovanju Kluba.

Sa ovih 6 pasa koji su položili (5 Hegewald i 1 HZP) naš Klub je u 2017. ispitao i ocenio 43 pasa (rase oštrodlaki nemac) na jesenjim uzgojnim ispitima, što je najveći broj u istoriji našeg Kluba. Radi podsećanja 2012. smo imali na jesenjim uzgojnim ispitima (uključujući  Hegewald) 32 psa (računamo samo oštrodčake nemce), 2013. 28 pasa, 2014. 34 pasa, 2015. 40 pasa, 2016. 13 pasa  sada, 2017. godine 43 psa. Sa 78 ispitanih pasa u proleće zaista možemo smatrati da smo uradili veliki posao ove godine i možemo biti ponosni.

Drugi, još važniji uspeh našeg Kluba u 2017. godini je konačno međunarodno priznanje našeg Kluba. Zahvaljujući prolećnim i uzgojnim ispitima kod nas, u našoj organizaciji, koji su bili priznati od strane matičnog Kluba i na kojima su sudili sudije iz Nemačke, dobrim utiscima o radu našeg Kluba i kvalitetu naših pasa koje su te sudije ponele i iznele u matičnom klubu, aktivnostima naših članova koji su organizovali ove manifestacije, tu pre svega mislim na Vladicu Andrića i Predraga Markovića, kao i učešću i uspehu naših članova na Hegewaldu iz godine u godinu mi smo postali aktivni članovi Svetskog saveza nemačkih oštrodlakih pasa i poštovani od strane matičnog Kluba – Deutsch Drahthaar Vereina. Naši predstavnici su pozvani na svečanost povodom 25. godina od osnivanja svetskog saveza, naši predstavnici su uvaženi, sa njima je razgovarano i ponuđena – obećana pomoć koja nam je potrebna, koju mi treba da formulišemo. Ovakav status više ne smemo ispustiti. On je ujedno rezultat našeg dugogodišnjeg rada i potvrda ispravnosti naše koncepcije i rada do sada.

Pored jesenjih uzgojnih ispita naš Klub je organizovao tradicionalni ispit na vodi u Velikom Gradištu 23.09. 2017., u organizaciji regionalne grupe Braničevskog okruga. Na ispitu su sudili Dragan Bunardžić, Nenad Stojanović i Torma Laslo. Ispitano je 13 pasa, 11 oštrodlakih nemaca, 1 kratkodlaki nemac i jedan nemački lovni terijer. Samo 1 pas nije položio ispit. Psi su pokazali kvalitetan rad, od 12 pasa koji su položili 11 je u I nagradnom razredu i samo 1 u drugom. Maximalan broj osvojenih bodova je bio 151.


Održan je i ispit za sigurnog aportera u Požarevcu 25.11. 2017. Privedena su 5 pasa i svi su položili ispit.

Moramo reći nekoliko reći i o problemima – nepravilnostima u radu 2017. u našem Klubu. Regionalna grupa Južna Bačka nije organizovala ni jednu manifestaciju ove jeseni. Razlozi su poznati i neprihvatljivi za naš Klub. Da smo imali tu još koji ispit, rezultat bi bio još bolji. Takođe se ponavlja loša praksa otkazivanja manifestacija u zadnji čas, pomeranja termina…. To je loša praksa, posledica neodgovornih, neutemeljenih planova i nije poželjna. KSS sa pravom ne odobrava takve postupke i nema neograničeno strpljenje sa nama. Nadamo se da će ti problemi u 2018. godini biti prevaziđeni u interesu svih nas.Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !