Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA SASTANKA UPRAVNOG ODBORA SRPSKOG DEUTSCH DRAHTHAAR KLUBA ODRŽANOG U BEOGRADU 31.01. 2012. GODINE


Generalni sekretar KSS-a dr. Mahmud Al Dagistani sa plaketom za zasluge u radu Srpskog DD Kluba povodom 10 godina rada
         Sastanak Upravnog odbora Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba je održan 31.01. 2012. sa početkom u 18 časova u prostorijama Kinološkog Saveza srbije u Beogradu. Sastanku su prisustvovali generalni sekretar KSS-a dr. Mahmud Al Dagistani, Torma Laslo predsednik Srpskog DD Kluba, Dragan Bunardžić sekretar Kluba i predsednik regionalnog Kluba „Zapadna Srbija“, Velja Netković predsednik Stručnog saveta Kluba, Miloje Gajić podpredsednik Kluba, Emil Đorđević član UO i predsednik regionalnog Kluba „Južni Banat“, Miodrag Jojić član UO, Aleksandar Pribaković predsednik regionalne grupe „Moravac“, Dragan Prokić član UO i predsednik regionalne grupe „Šabac“,  Goran Šestić član UO, Milić Ralić član Kluba i kin. sudija, Vladica Andrić predsednik nadzorne komisije, Marko Nikolić član i Miroslav Trebinjac član Kluba. Nisu bili prisutni Ljubiša Avramov i predsednik reginalne grupe Braničevskog okruga Miodrag Stošić.
     
      Pre početka rada predsednik Torma Laslo je dodelio prigodnu plaketu generalnom sekretaru KSS-a, gospodinu Mahmudu Al Dagistaniju povodom desetogodišnjice rada Kluba za podršku radu Kluba i pomoć u razvoju i zahvalio se u ime Srpskog DD Kluba za saradnju izrazivši privrženost Srpskog DD Kluba Kinološkom savezu Srbije.
     
      Zatim se, posle usvajanja dnevnog reda prešlo na rad.
     
Dnevni red:
Upravni odbor Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba zaseda
1. Analiza rada Srpskog DD Kluba u 2011. godini;
2. Preciziranje plana rada Kluba u 2012. godini;
3. Dogovor oko održavanje godišnje Skupštine Kluba za 2012 godinu i
4. Razno

      Po 1. tački je referisao predsednik Kluba. Istakao je da je održano pet prolećnih uzgojnih ispita . U Ritiševu 2, u Vrbasu, Ogarima i Kovinu i da je na ispite prijavljeno dosada rekordnih 34 pasa. Održana je CACIT B utakmica za oštrodlake nemce u Velikoj Plani gde je učestvovalo 16 pasa, CACT utakmica na vodi u Kovinu u septembru sa deset privedenih pasa, jesenji uzgojni ispit u Ogarima i, kao završna manifestacija, III Međunarodni jesenji uzgojni ispit u Kovinu (http://www.srpskiddklub.blogspot.com/2011/11/iii-internacionalni-jesenji-uzgojni.html) u dva dana, sa nemačkim sudijama i 8 privedenih pasa. U okviru Int. HZP-a je održana uzgojna smotra na kome je ocenjivao nemački sudija Falk Busing po nemačkim metodama ocenjivanja i to 13 pasa. U okviru  ove završne manifestacije u 2011. je održan sudijski seminar i svečana večera povodom 10 godina rada Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba. predsednik je pohvalio organizatore ove manifestacije.
      U toku 2011. održana su, pored godišnje Skupštine u Kovinu 01.03. 2011. i 3 sastanka Upravnog odbora Kluba i Stručnog saveta i to u Beogradu 13.03., u Starom Selu kod Velike Plane 15.05., u Borči 11.08., kao i sastanak sa predstavnicim Kluba iz Temerina 23.03. 2011. u Beogradu.
      Takođe je istakao da je pri kraju regionalna organizacija Kluba: osnovani su regionalni delovi Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba u Velikom Gradištu, Kovinu, Šabcu, Guči i Bečeju, i da još nedostaje Klub u severnoj Bačkoj, gde ima puno radnih oštrodlakih, da bi se završila regionalizacija. Sada treba precizirati način funkcionisanja ovih regionalnih Klubova Statutom. Jojić je dobacio da će biti formiran reginalni Klub u severnoj Bačkoj uskoro.
      U diskusiji se prvo javio Goran Šestić koji je izneo mišljenje da D utakmica (koja je održana na jesen 4. i 5.  novembra, u isto vreme kao i Int. HZP) u Velikoj Plani nije bila pod pokroviteljstvom Kluba i pita se zašto je to tako, da se lov u Vojvodini i u užem delu Srbije vrlo razlikuje, kao i obuka pasa.
      Na diskusiju Šestića  se nadovezuje Emil Đorđević i daje predlog da bi se smanjila administracija da se izrade pečati za regionalne Klubove, da se odštampaju blanko ocenske liste, da se obrati pažnja na povećanje broja članova i na brojnost i vrstu divljači koja se koristi pri organizaciji ispita. U Šapcu i Kovinu je bilo dovoljno divljači i ceo posao je odrađen brzo. Kritikuje rad predsednika u skoro svim vidovima. Na sastanku UO kod Torme na Dunavu je dogovoreno da se pošalje pismo matičnom klubu (Torma) da se vidi mišljenje o postojanju i radu našeg Kluba, do sada ništa nije urađeno. VGP pravilnik je dat na previđenje, a doneo ga je Zubanović. Na istom sastanku je dogovoreno da se Torma, Emil, Velja i Dragan angažujemo oko uzgojnog pravilnika, ali se do sada nismo sastajali. Emil daje predsedniku svoj Uzgojni pravilnik. Emil nastavlja, nisam zadovoljan Tormom i Draganom u Kovinu jer su se drali na mene i vređali me, ali sa organizacijom i međunarodnog ispita sam zadovoljan i uspeli smo da ga odradimo. Pitanje je bilo oko neke izmene termina za nešto i tu se nismo usaglasili. „Voleo bih da dobijem odgovor za nalepnice i ambleme, kome je i koliko plaćeno za idejno rešenje, iako smo sve slike imali u Biltenu itd“. Oko podele nagrada, dogovor je bio jedan a deljeno je drugačije. Sledeće pitanje je pitanje sajta, smatram da je blog mali i da nam treba sajt i zbog foruma i zbog ostalog. Našao se čovek (Radonjić iz Kruševca) koji bi trebao da radi i održava taj sajt. Sledeća primedba je rezultati posle manifestacija-trebalo bi da ide dosta brže. Za sada toliko, završava Emil.
Sekretar Srpskog DD Kluba Dragan Bunardžić diskutuje na sastanku UO
    Dragan Bunardžić je uzeo reč da odgovori Šestiću i Emilu i navdi: da je prirodno pitanje da se utakmice u polju više ne održavaju je se Klub opredelio da se ne bavi time već samo organizacijom uzgojnih ispita po ugledu na matični Klub, na osnovu toga je organizovan jesenji uzgojni međunarodni ispit i tu ne vidim nikakvu grašku, kaže Dragan. Klub mora još u avgustu da dostavi Kinološkom savezu plan manifestacija. U vezi nalepnica i plaketa tražili smo način za izradu idejnog rašenja ali su po mom mišljenju cene paprene. Torma ih je našao. Za dodelu priznanja smatram da bi trebalo oformiti komisiju koj aće se time baviti. Što se tiče informisanja, ti si Emile predložio Stevu Đurina i kad god je bilo ja sam njemu slao i on je objavljivao ali je on zakazao. Što se tiče sajta ja sam odmah dobio ključeve i mislim da je bilo dosta usporavanja i da bi trebalo to malo ubrzati ali da treba da vodimo računa kakav nam je sajt i sardžaj na njemu. Za uzgojni pravilnik ne znam kakav je, jer ga sada prvi put vidimo u čujemo za njega, ali mislim da je samo tehnička greška što nisi stavio da je to predlog pravilnika koji prvo moramo razmotriti, mi kao UO prihvatiti i predložiti Skupštini.
    Prošla godina je po mom mišljenju bila dosta uspešna. Mi imamo ljude koji stalno pokušavaju da ometaju rad Kluba i među nama, a da su hvatali svaku našu grešku i zapisivali je, na tome im hvala jer mi nismo mogli da vidimo sve naše greške i da ih ispravimo. Još jednom im hvala. Njima ne odgovara rad Kluba gde će morati da poštuju sva pravila koja vladaju u klubu a koja proističu od nemaca i njihovih pravilnika.
    Miodrag Jojić se javio za reč: postoje i drugi klubovi i u drugim zemljama, i oni organizuju i druge vrte manifestacija sem uzgojnih ispita (Španija, mađarska, češka, Slovenija itd.) i to ne smeta Svetskom savezu, ali nam je svima zajedničko to što svi organizujemo VJP, HZP i VGP, sve ostalo što radimo smatram da je za dobrobit i unapređenje rase i da bi trebali da se pojavljujemo na svim manifestacijama kao učesnici ili da ih podržavamo i da tamo delimo dipolome i medalje.
    Velja Netković se javlja i kaže da ide Skupština i da tu treba da promenimo Statut u vezi članova UO. Na UO je samo diskutovano o tome ko je uzgojni vođa i ko se sada sam proglašava tu vođom. Mislim da psi Kluba moraju da idu na manifestacije kluba, a i ne bi trebali da ih ograničavamo da idu na ostale izložbe i manifestacije koje organizuju drugi organizatori.
    Emil Đorđević se javlja za repliku i komentariše da Velja Netković treba da sazove sastanak Stručne komisije i da se donesu odluke koje treba da se dalje vode do cilja.
    Dragan Prokić predlaže da se o svakom predlogu glasa i da se posle ide na skupštinu, a da se dalje sprovodi i da se ne ostane samo na priči. Što se tiče troškova za organizaciju ispita to mora da se precizira i da se odredi koliko daju grupe a koliko klub.
    Za reč je javio predsednik Torma: „mislim da sam prozvan i da treba da odgovorim. Ovo je sukob dve struje u Klubu i ujedno sukob ličnosti koji već dugo tinja, sukob je između Emila i mene. Nisam želeo da na ovom mestu i ovaj put o tome govorimo, posebno pred sekretarom KSS-a, jer to nije mesti i vreme za to, ali sam prozvan. To nije ni moj ni Emilov, ni Kovinski niti nemački klub, a ni ne treba ni da bude. To je Klub svih nas koji smo ljubitelji svestranih pasa, Srpski deutsch Drahthaar Klub. Tu smo da bi podržimo rad Kluba i da ga približimo nemačkom srtandardu, ali ne možemo ignorisati našu realnost i tradicije. Mene interesuje NOD kao radnik u polju, u vodi ali i na krvnom tragu. Zna se šta su ingerencije predsednika, a šta članova ostalih organa upravljanja. Emil ne poštuje ni instituciju predsednika ni mene kao ličnost. Ako Klub, mislim na čalnove UO i Skupštinu, donesu neku odluku, ona se mora poštovati, a ne da se zovu drugi za mišljenje i da se miniraju sve odluke. Što se tiče izveštaja sa ispita, moraju da se rade formulari, da se standardizuju i odštampaju, ali se mora poštovati i procedura njihovog ispunjavanja, jer se oni sada rade – katastrofalno, sa puno grešaka. Za plakete sam u Šapcu pitao kome da podelimo i nisam dobio nikakav odgovor. Ako nema tolerancije nema ni Kluba, ja sam vam više puta pomenuo da je teže održati Klub nego napraviti. Prvo je Marko uvredio Miću, pa je Emil uvredio Velju koji je izabrani predsednik stručnog saveta, kad je doneta odluka o tome da se pošalje pismo matičnom klubu na Emilov zahtev, onda se brže bolje zvao Zubanović i nastale su nove priče. Uzgojni pravilnik je sve i to je osnov za rad Kluba, ne može se preko noći sklepati, treba uskladiti našu realnost: Pravilnik o stručnom radu KSS-a, nemačke pravilnike u meri kojoj to možemo i sve to prilagoditi savremenom trendu u zakonodavstvu i zaštiti životinja. Mi već dve godine „nagrizamo“ taj materijal, došli smo do saznanja šta je bitno i kao možemo i sada je došlo vreme za finalizaciju, ali brzanju nema mesta. Imamo prošle, 2011. godine oko 1200 prijavljenih štenaca oštrodlakog nemca i oko 120 stalnih članova. To je veliki uspeh i pomak. Ali su sada na redu ozbiljni zadaci koji traže daleko veći trud i učestvovanje svih: izrada Uzgojnog pravilnika i početak rada na uzgoju što podrazumeva registre, evidencije, uzgojne smotre, rodovnike da idu preko Srpskog DD Kluba KSS-u, pečate, monitoring svih pasa članstva.....Mi treba na osnovu toga da nametnemo naše viđenje uzgoja ove rase u našim uslovima. Mora da se poštuje  red i liderstvo. Predlažem da se glasa da li će ubuduće da se radi po Pravilnicima i Statutu, a da se Emilu da ukor zbog ponašanja kojima prekoračuje svoja ovlašćenja“ završava Torma.
    Emil: smatrao sam da je moj rad važan i da sam ja angažovao sve moje drugare kako bi doneli 180,000 dinara sponzorstva; drugo niko nije zvao Gorana, a ni jedan moj predlog nije prošao, a neznam ni kako sam uvredio Velju i druge, to je sve izmišljeno. Smatram odgovornim Tormu oko izrade nalepnica, podele priznanja i drugo.
    Dragan Bunardžić: da li neko još ima reč u vezi analize dosadašnjeg rada kluba? Činjenica je da netrpeljivost postoji i neslaganja, ali to se mora rešavati, ali ne sada i na ovaj način.
    Emil: smatram se prozvanim za organizaciju večere od 1500 dinara i sada javno kažem da ću kad god budete hteli o svom trošku napraviti jednu manifestaciju u Kovinu.
    Počela su razna prebacivanja i predsednik je ponudio ostavku ukoliko nema podršku za svoj rad.
    Prokić daje obrazloženje da postoji disciplinski pravilnik i da se treba obratiti discipinskoj komisiji, a da predsednika postavlja Skupština. Emil je ponovo krenuo oko problema i ponašanja ali ga je Dragan Bunardžić prozvao da obojica rade u interesu Kluba i zamolio da se smiri, ali je tada Emil ustao i napustio prostoriju na 15 minuta, a UO nastavio rad bez njega. Kasnije se vratio na sastanak.

    Nastavlja se sa drugom tačkom dnevnog reda, raspravlja se o planu manifestacija za ovu 2012.  godinu i iznosi se sledeći predlog na osnovu prethodnih odluka i Plana koji je predat KSS-u:

     I. Prolećni uzgojni ispiti (VJP)
1. 31.03. 2012. Ogari
2. 01.04. 2012. Kanjiža
3. 07.04. 2012. Kovin
4. 14.04. 2012. Veliko Gradište – Požarevac

   II. Ispit na vodi Banatski Karlovac 22.09. 2012.
  
   III. Jesenji uzgojni ispiti:
1. 06.10. 2012. Ogari i
2. 13.10. 2012. Kovin

   Biće održana i jedna utakmica u gateru na divlje svinje za nemačke oštrodlake pse, ako se završi pravilnik (Jojić, Šestić)i ako se steknu uslovi, a planiramo da se održi 26.05. 2012. u gateru u Čelarevu.
    Ponovo je dat predlog da se napravi i jedan VGP 27.10. 2012. ali je to ostalo kao otvoreno pitanje da vidimo da li ćemo uspeti da prevedemo Pravilnik o svestranom ispitu, koliko ima interesenata – pasa spremnih za VGP i terena za to.
    Šestić daje predlog da se pojavimo u Požarevcu na specijalki utakmici za NKD na jarebice, a postavljeno je i pitanje da li će se praviti specijalka u eksterijeru . Predlozi nisu prihvaćeni.
    Treba uraditi: Uzgojni pravilnik, formirati sudijsku komisiju koja će i određivati sudije, formirati Komisiju za dodelu priznanja, izmeniti Statut u vezi regionalnih grupa (o načini organizacije, strukture i funkcionisanja regionalnih grupa).

    U vezi 3. tačke dnevnog reda - pripreme za godišnju Skupštinu odlučeno je da se Skupština održi 3. marta, u subotu, sa početkom u 11 časova pre podne u Uzdinu u Vatrogasnom domu. Za sve informacije, kao i prijavu učešća radi bolje organizacije se javiti odgovornom domaćinu Velji Netkoviću na telefone 064 12 00 875 ili 013 673 219.

   Za Skupštinu se predlaže sledeći D N E V N I   R E D:

1. Izveštaji o radu u 2011. godini, finansijski izveštaj i izveštaji Komisija;
2. Izmene i dopune Statuta u vezi regionalizacije;
3. Usvajanje plana rada za 2012. godinu i
    4. Razno
   
    4. Pod tačkom razno za reč se javio predsednik regionalne grupe Moravac Aleksandar pribaković i komentarisao je da se sve mora poštovati onako kako kaže Statut.
Članovi Srpskog DD Kluba iz Šabca na sastanku UO
      Velja Netković je pitao oko znaka koji se stavlja u naš Bilten koji navodno podseća na kukasti krst. Emil se nadovezao i objasnio da je to samo priča onih koji se „brinu“ za rad našeg Kluba na najgori mogući način i da je to što je skinuto sa neta čista farsa. Taj znak je simbol Hegewalda i deo logotipa Verein Deutsch Drahthaara i kao takav lišen svake političke pozadine.
    Na kraju sastanka naš cenjeni sekretar KSS-a dr. Mahmud Al Dagistani uzeo završnu reč  i , iako je morao da sluša sve naše prepirke, istakao da smo mi kao Klub radnici i da treba da nastavimo sa radom, da ćemo u KSS-u uvek imati podršku i da  misli da je naša prepirka konstruktivna i da će Srpski Deutsch Drahthaar Klub iz nje izaći samo jači i bolje organizovani i spremniji za nove izazove.





6 коментара:

  1. Baš me zanima kada će Šestić da shvati da nema više utakmica?
    Nalepnice su i veoma loše osmišljene osim što su skupe.
    Ko je uzeo pare za izradu sajta?

    ОдговориИзбриши
  2. Najverovatnije nikada, on je iz nekog "drugog filma", no sada je tu gde je i sa tim se moramo nositi.
    Što se nalepnica tiče mi nemamo dizajnera, niko se ne nudi da pomogne, radili smo amaterski, u cajknotu sa vremenom i to je rezultat. Svakako smo se naučili na grešci i nadamo se da se neće ponoviti.
    Ne znam na koji sajt misliš. Ovaj Blog radim ja (Lacika) besplatno, pripremam se za sajt ali sam tanak sa vremenom (takav mi je posao, obaveze, porodica). Sada je Emil našao Aleksandra Radonjića, čujem da će on da uradi sajt, ali ne znam ništa o finsijama i ostalom. Znate sajt je zahtevna stvar, troši puno vremena, traži da se stalno hrani (uvek ima posla da se doda, usavrši) i najoptimalnije je da ga radi tim ljudi. Mi još nismo uspeli da formiramo taj tim, naši ljudi misle da je to posao za dan koji može da se radi besplatno, ali radimo na tome.
    Hvala na komentaru, važno da je krenulo.

    ОдговориИзбриши
  3. Molio bi Gorana Gojkovića da u komentaru opiše kako je okačio svoj komentar drugim članovima, jer se mnogi žale da ne uspevaju da okače svoj komentar. Unapred hvala !

    ОдговориИзбриши
  4. PRIJATELJSKI KOMENTAR/BEZ EMOCIJA I DLAKE NA J../G O S P O D O O B U Z D A J T E S E! TKO IMALO PAMETAN PROČITA OVAJ IZVEŠTAJ- shvatiće samo dve suštinske stvari i činjenice.KLUB IZUZETNO NAPREDAN,RADI SE VRHUNSKI, I ONA DRUGA -MEĐUSOBNE RAZMIRICE I NETRPELJIVOST UNUTAR SAMOG VRHA.Pojedinci se izdižu iznad kluba i žele po svaku cenu nametnuti ono od čega nam boluje celo drušrvo, samovolja,netolerancija,bahatost,laži.... NESHVATLJIVO- stvorili ste klub, započeli mukotrpan rad, koji trebaju kopiraju ovi iz drugih naših klubova,okupili beliki broj ljudi željnih dokazivanja psima, i arnih da pomognu.Rezultati govore da se radi, a vi dajete sebi za pravo da umesto dobrih ideja a njih treba da se čuje iz usta sudija i dr. prosto iznosite stvari o kojima zapadni svet nebi ni dotakao.ČIM SE NEŠTO POČNE KAKO VALJA, UVEK SE JAVLJAJU oni koji podmeću predsedniku, ili drugima.Mentalitet znam, ali prosto nemogu verovati da trošite snagu na tračeve, i niske udarce jedni prema drugima. pa dajte se saberite, sednite jedan pored drugoga, otvorite teme za stolom bez KLUPSKIH nametanja,i stisnite ruku jedan drugome,jer samo tako možete prevazići ove loše navike, jer njima ometate rad i opterećujete druge.POČNITE POŠTIVATI AKTE KOJI STE POTPISALI, A PREDSEDNIK JE JEDAN I NJEGA SE MORA POŠTIVATI , I SVAKOG DRUGOG PRESDEDNIKA KOJI DOĐE.Lošu sliku šaljete budućim pristalicama, javnosti uopšte, i o samima sebe.Ne nasedajte da će vam netko strani više pomoći, i da želi više, već vi koji nosite KLUB.KLUB ima i organe koji treba da rade, pa i o odgovornostima.Oni kojima se iz nekih ličnih stvari nesviđa netko ,bolje da sami sebe brišu, tako će više pomoći nego da po birtijama ogovaraju, a što zapamte od toga iznose bez puno dokaza. IZGLADITE TRZAVICE I DOKAŽITE DA VOLITE KLUB, I DA MU SA SOBOM ŽELITE DOBRO, I POŠRUJTE SAMI SEBE PA ČE I DRUGI VAS. HVALA Međ. kin. sudija OBRAD M.ŠTRBAC-BEOGRAD.

    ОдговориИзбриши
  5. Izvinjavam se, za Šestića sam prokomentarisao iznervirano i potpuno nepotrebno.
    Što se tiče nalepnica mislim da idejno rešenje nije najbolje i da se trebaju pozvati članovi da urade i da se izabere najbolje po mišljenju većine. U suprotnom će uvek biti ovakvih zamerki iako oznake kluba nisu bitne za rad samog kluba ipak predstavljaju isti uz njegovo ime.
    Za sajt .com dd kluba koji postoji u jadnom stanju čuo sam da su izdvojena sredstva iz budžeta kluba. Izvinjavam se ako grešim. Vama svaka čast i za volonterski rad na blogu!

    ОдговориИзбриши
  6. Što se tiče ostavljanja komentara
    1.Napišem komentar u polju za isti
    2.Odaberem google nalog u polju ispod i preko njega se logujem
    3.Ostane poruka da će komentar biti vidljiv posle odobrenja

    ОдговориИзбриши

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !