Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

CACT U VRŠCU - VATINU 17.04. 2010. PROLEĆNA UTAKMICA U POLJU BEZ ODSTRELA

 
       Učesnici pred utakmicu
Dana 17.04. 2010. je održana nacionalna CACT prolećna utakmica u radu u polju bez odstrela za nemačke oštrodlake pse u organizaciji Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba i Lovačkog udruženja "Vršačka Kula" i Lovačkog društva "Graničar" iz Vatina. Utakmica se odvijala na terenima lovačkog društva "Graničar" pored rumunske granice. Tereni su bili dobri za utakmicu, iako je pšenica već odmakla, u visinu, još se mogao ispitati i oceniti rad pasa. Vreme je bilo povoljno za utakmicu sa slabim vetrom i temperaturom od 18-19 stepeni. Divljači je bilo dovoljno, i to fazanske, te je kretanje fazana prouzrokovalo problema kod realizacije marke kod pasa, što se odrazilo i na ocene.
Cilj ove utakmice je bio da ocenimo rad i kvalitet pasa u polju: volju za pretraživanjem, energiju, kretanje u polju i stil, nos i markiranje divljači. Bez obzira što se naš Klub zalaže za oštrodlakog nemca kao svestranog psa, rad u polju je osnova za svaki dalji rad i discipline koje se ocenjuju u polju su izuzetno važne i Klub neće da ih zanemari.
Domaćini su bili izuzetno gostoljubivi i predusretljivi, primili su sve učesnike sa toplinom i željom da pomognu i svoj deo posla su odradili maksimalno korektno i efikasno. I ovom prilikom im se zahvaljujemo i nadamo se daljoj saradnji.
(Desno doručak u prijatnoj atmosferi lovačkog doma u Vatinu)
Na utakmici su sudili Đura Munćan iz Vršca i Laslo Torma iz Padinske Skele, vođa utakmice je bio iskusni kinolog Dragan Stojanov iz Vatina.Utakmici je, kao gost, prisustvovao osnivač i prvi predsednik Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba Marko Popović.
Planirano je, na osnovu prethodnih prijava, da se radi u jednoj bateriji, ali pošto su na samoj utakmici prijavljena 13 oštrodlaka nemca utakmica se odvijala u dve baterije u dogovoru sa vodičima, da bi izbegli rad na popodnevnoj vrućini koja je pretila na osnovu prognoze. 1. bateriju je sudio Laslo Torma sa 6 pasa, a drugu Đura Munćan sa 7 pasa.
Od 13 prijavljenih i privedenih pasa na utakmici se kvalifikovalo 6 pasa: Brik JR 75502 Gorana Šestića sa ocenom odličan i kandidaturom CACT, Gita od Hajdučkog Kamena JR 78155 Mara Dorela sa ocenom vrlo dobar i Orionis Amor JR 77410 Slobodana Mitića, Boka JR 77567 Dragana Nedeljkovića, Riči von der Takić JR 75070 Radiše Milojkovića i Dark JR 77005 Miloja Gajića svi sa PUO.
Na utakmici se nisu kvalifikovali Dona - Bina JR 77321 Nebojše Petrovića Šoneta zbog izostavljanja divljači, Erna JR 76853 Dragana Bunardžića zbog nerealizovane marke, Rubi JR 77179 Dragana Nedeljkovića zbog nepripremljenosti za poljsku utakmicu, Wolf JR 76729 Predraga Markovića zbog uletanja u divljač, Orionis Ada JR 77412 Gorana Šestića - odustao, Orionis Erik JR 77396 Šestića - odustao i Boj JR 75281 Dragana Prokića jer nije markirao fazane.
Prvoplasirani pas Brik je pokazao odličan nos ušavši u polje mirisa gde su se fazani kretali, markirao, kulirao na koku koja se pomerala, na poletanje i pucanj ostao miran, tražio energično u odličnom tempu i prilagođeno terenu, markirao divlju patku, vratio se na komandu sa traga zeca i pokazao odličan rad u polju i iskustvo. Pošto nije imao konkurenciju u odličnom ocenskom razredu dobio je i CACT. Na kraju utakmice je prikazao kretanje - pretraživanje svojstveno rasi i veoma energično pred svim učesnicima.
Drugoplasirana kuja Gita od Hajdučkog Kamena je pokazala veoma široko i odlučno osvajanje polja - pretraživanje, možda i najbolje na utakmici ali je loše koristila vetar i imala slab kontakt sa vodičem. Markirala je u dva maha fazane, na poletanje i pucanj je kratko (5-6 metara) krenula za njima i vratila se. Na fotografiji desno Brik markira, vodič spreman za pucanj pri poletanju, levo pobednici: Goran šestić sa Brikom JR 75502, odličan, CACT.
Moramo napomenuti još Boja Dragana Prokića pokazao veliku inicijativu, veoma energično i sa velikom voljom pretraživao i sistemom koji je dobro pokrivao teren koristeći vetar pretraživao polje u svom turnusu, ali na fazane nije stao, nije ih markirao, već uleteo u njih te se nije kvalifikovao.
Takođe pohvaljujemo Orionis Amora Mitić Slobodana, mladog psa koji je pokazao veliku volju za radom i odlično pretraživanje terena, vodljivost, markirao fazanku, na poletanje ostao miran, ali zatim otišao po tragu srne (koju smo prethodno videli) van ruke vodiča, te je ocenjen sa potvrdom o visokim urođenim osobinama.
O preostala tri psa koja su dobila PUO nemamo pri ruci detaljne podatke o radu u turnusu, ali dodaćemo izveštaju naknadno.
U diskusiji koja je sledila proglašenju rezultata Radiša Milojković je izrazio svoje nezadovoljstvo načinom prezentacije rada njegovog psa od strane sudije Munćana, te je usledilo objašnjenje. Neki od vodičaje  su izneli da smatraju da je suđenje u bateriji gde se takmičili bilo prestrogo, obrazloženo je da je to  CACT utakmica i kriterijum mora biti visok.(Na fotografiji desno Maru Dorel sa Gitom od Hajdučkog Kamena JR 76155, vrlo dobar, posle turnusa. Levo proglašenje rezultata posle utakmice, desno stoji podpredsednik Kluba Miloje Gajić, u sredini Torma, levo stoji Munćan, sedi sekretar Dragan Bunardžić. Više fotografija pogledajte pritiskom ovde).Vodičima koji su se plasirali su dodeljene diplome i medalje Kluba po proglašenju rezultata.Utakmica je završena druženjem uz lovački gulaš koji su pripremili domaćini.

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !