Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA JESENJEG UZGOJNOG ISPITA U RITIŠEVU 9.11. 2012.

Bora Stojanović iz Vračevog Gaja sa Borom
Duško Lončar iz Sombora sa Trnova V Beom
           Dana 09.11.2012. godine je u Ritiševu održan poslednji ovogodišnji jesenji uzgojni ispit (HZP) za nemačke oštrodlake pse u organizaciji Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba, a na zahtev vodiča koji nisu uspeli ili stigli da polože HZP na prethodnim ispitima.

Na ispit su prijavljena, privedena i ispitana 4 psa i to:

BORA JR 78660, vodiča Bore Stojanovića iz Vračevog Gaja;

TRNOVA V BEA JR 88421, vodiča Lončar Duška iz Sombora,

 AGI HR 20106, vodiča Nemanje Uzelca iz Čelareva i

BAJNOK MENTI DALMA, JR 79480, vodiča Kiš Zadora iz Bačke Topole.

    Sudije na ovom ispitu su bili Predrag Marković Mapac iz Beranja i Stevan Đurin iz  Banatskog Brestovca.
    Vođa ispita je bio Marko Popović iz Ritiševa.

    Vreme prohladno, sa slabim vetrom  i dosta vlage, (dan ranije padala kiša), uslovi za ispit veoma povoljni. Fazanske divljači i više nego dovoljno (u izobilju) , zečije dovoljno.

    Od 4 privedena psa ni jedan nije položio ispit.

     Na žalost dva psa su otpala već na prvoj disciplini, radu u polju, odnosno markiranju pernate divljači.
    Trnova V Bea je i pored veoma dobrog pretraživanja terena diskvalifikovana posle brojnog podizanja fazanske divljači bez markiranja (7 puta!), dok je kuja Bajnok Menti Dalma brzo pala u tempu i očito nepripremljena za ispit, takođe ostala bez realizovane marke. Pas Bora je markirao za dovoljnu ocenu, i on se dugo mučio iako je fazana bilo toliko da su ih gledaoci mogli videti kako se podižu i preleću sa mesta na mesto, dok je mužjak Agi odmah po puštanju veoma lepo i čvrsto markirao i ostao miran na poletanje divljači, tako da je dobio 10 bodova.
    Na tragu zeca se istakao Bora koji je odlično otpratio trag zeca preko nekoliko različitih kultura, dok je Agi potpuno zakazao u ovoj disciplini iako je imao tri prilike.  Na izradu vlečke je išao samo Bora istoimenog vodiča Stojanovića.
    Korektno je odradio vlečku fazana ali u dva navrata nije uspeo da donese zeca pa je i on završio sa ispitom pa se voda nije ni radila.

     Iako su rezultati ovog ispita bili loši, atmosfera je bila korektna a ručak u organizaciji Srpskog DD kluba je bio priređen u prostorijama LU "Prepelica" u Ritiševu. Treba istaći da su i ovom prilikom, kao i u Kovinu sudije naplatile samo putne troškove, dok su se odrekli pripadajućih dnevnica.

     Na žalost, zakazao je fotoaparat sekretara Kluba (izvestioca sa ovog ispita) pa su slike izostale ali postoji par video zapisa i sa ove manifestacije.
     


Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !