Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA INTERNACIONALNE SMOTRE PRIPLODNJAKA U NEMAČKOJ

      U nedelju 13. februara 2011. godine u Wenden-Brünu u Nemackoj održana je 22. Internacionalna revija priplodnjaka nemačkih oštrodlakih pasa.
         Na reviji je bilo je prisutno 46 pasa iz Nemacke, Italije, Austrije i Srbije koji su uspešno položili tražene radne ispite i dobili ocenu u eksterijeru po zahtevima Uzgojnog pravilnika Verein Deutsch Drahthaara – matičnog Kluba. Ovo je prva ovogodišnja smotra koja okuplja sve poznate vodiće i odgajivače iz celog sveta na jednom mestu. Na ovakvim smotrama ste u mogućnosti videti kako stare tako i nove priplodnjake na kojima će se zasnivati dalji uzgoj DD.
Goran Zubanović sa psima iz svoje odgajivačnice na reviji priplodnjaka (desno)

      Ovakve smotre, sa ovoliko učesnika, su veoma retke kod ostalih lovnih pasmina što pokazuje koliko je ozbiljan rad Maticnog kluba DD i sa koliko ozbiljnosti se prilazi daljem uzgoju. Svaki posetilac je bio u mogućnosti da kupi katalog u kom se nalaze fotografije svih izloženih priplodnjaka sa svim potrebnim informacijama za svakog psa pojedinačno. Sem toga u mogućnosti ste svakog psa sami pogledati i naravno vlasniku postaviti pitanja koja vas interesuju u vezi dotičnog priplodnjaka na koje će vam on rado odgovoriti.
Igor Radonjić na reviji sa Baldurom (levo)

      Od srpskih pasa su na ovoj reviji bili izloženi Rok i Baldur II vom Balkanhoff Gorana Zubanovića i Igora Radonjića, oba iz odgajivačnice Gorana Zubanovića, podpredsednika našeg Kluba.
Igor Radonjić

                                                                                             

        13. februara 2011. u malom selu Wenden Brun održana je smotra priplodnjaka (moze se prevesti i drugacije) na koju vlasnici pasa, koji su završili sve ispite i ocene u eksterijeru, dovode pse kako bih pokazali na jednom mestu svoje ljubimce u najboljem svetlu a da i svi zainteresovani vlasnici ženki mogu  videti i ugovoriti parenja. 
        Pošto mi je ovo treća smotra za redom i sada već mnogo lakse pratim ono što me zanima, napisaću svoje viđenje onoga što je izvedeno i prikazano. Do sada najmanji broj prikazanih pasa 45 (prošle i predpošle godine 55 i 57) ali za mene mnogo bolja, zbog izvedenih pasa koje sam ja želeo da vidim. Prvenstveno Gino vom Schaar, pas koji je od svih izvedenih imao najvise parenja (19) što samo za sebe može da znači da se radi o dobrom psu, na drugom mestu po parenjima je Eiger v. Erthal sa 16, Ottelo v.d. Dachswiese sa 14, Iras vom Fuchsberg sa 7 itd. Naravno da broj parenja nikako ne može biti pokazatelj kvaliteta psa što se i ispostavilo kao tacno, jer mi je totalno razočarenje bio Iras koga sam prosše godine video u Leipzigu na smotri i koji sada uopšte ne liči na onog psa , i uopste mi nije jasno šta se desilo sa dlakom a pogotovo sa zadnjim nogama koje su izgledale kao kod lošeg nemačkog ovčara. Od Ginove glave sam više očekivao, znajući ga samo sa slika i sto me je još više razočaralo, to je dominantno preneo na izvedene pse od njega. Karakter mu je priča za sebe i za svaku pohvalu. Od ovih nekoliko pasa koji su, za nemačke uslove, puno parili, u najboljem svetlu se predstavio Eiger koga sam pre 3 godine video i koji je obećavao a sada vidim i ispunio sva očekivanja. Razvio se u odličnog psa, ali na moju žalost u tipisčnog  psa Erthal odgajivačnice. Ottelo, iako crno meliran, sa tom dugom prelepom glavom Luchsa v.d. Wupperau, ne ostavlja nikog ravnodušnim. Smatram da sada nije u dobroj dlaci jer je nekako mat i mekša, vidjao sam ga i u mnogo boljim izdanjima. 
         A sad malo i o drugima. Sigurno, da je ovogodišnju smotru, obeležilo izvođenje četiri psa iz Iegla iz odgajivacnice Fuchsberg, Ingo, Iras, Idax i Ivo. Svi, osim Irasa su sa odličnom, muškom, formom i dlakom, kapitalni mužjaci koje sigurno treba imati u pedigreu. Nisam video majku ali sigurno da je puno ovom kvalitetu doprineo i otac Gero vom Donaueck. Razgovarao sam i sa vlasnicom odgajivačnice Evom-Marijom i sa njenim savetnikom, tatom, koji kažu da su do sada imali i puno sreće ali da bas i nemaju neku proverenu viziju kako dalje. Šteta, imaju dobar pravac i osnovu, ćerka Olafa II vom Richthofa sa Gerom vom Donaueck ali šta dalje? Sigurno, vredno pomena je i izvođenje dva psa sa nasim rodovnikom, Rok i Baldur II vom Balkanhoff, u vlasnistvu Christian Hella i Igora Radonjića, naravno oba iz odgajivacnice Gorana Zubanovića što bih bilo dovoljno samo za sebe, da Rok nema i tri parenja a da Baldur izglena  mnogo bolje nego na Hegewaldu. Pogledajte video snimak Ljubiše Avramova sa uzgojne revije klikom ovde , na snimku su Ricko IV Donaueck broj 12 i Eiger Erthald broj 15.
        Za nas je interesantno  izvođenje dva psa iz F legla odgajivacnice Konigsaue, Falka i Forstera. Falk je crno meliran sa jakom i lepom glavom, odličnom dlakom ( ima 12 ) ali nešto lošiju formu ( 9 ) a Forster, braon meliran, sa dobrom formom ( ima 11 ) ali mekšom dlakom ( 10 ). 
"Srpska delegacija" na smotri priplodnjaka: Goran Zubanović, Igor Radonjić i Siniša Vukanović, nedostaje samo Ljubiša Avramov

   Ono sto me posebno razočarava je činjenica da nemci imaju dosta problema sa zubima u svim varijantama, a raduje što ima linija koje imaju ispravno zubalo, i što ih se oni pravi drže ne želeći da eksperimentišu. 
        Moram da pohvalim svog saputnika Avrama jer se jedini, od mnogo zvanih, odlučio da krene na put, vidi zuchtrudenvorstellung, upozna mnoge ljude, vidi uživo neke pse koje je znao samo sa slika i punog srca, ali sa dušom u nosu od umora,  vrati kuci da sabira utiske. Verujte mi, sve je drugačije kada se vidi uživo! Bilo bi lepo da se svi zainteresovani polako pripremaju za ovogodišnji Hegewald ako ne sa psima onda bar za gledanje, jer nam nikad više neće biti ovako blizu (50 km od Beča) od 28. avgusta do 1. septembra. Svakog koga zanimaju bilo kakvi detalji, neka se javi, rado ću pomoći, naravno, koliko je u mojoj moći.

                                                                                                      Vukanović Siniša

Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !