Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA PROLEĆNOG UZGOJNOG ISPITA U SAPCU - BRESTAČU 20.-22-04. 2018.



     
Sudije drže govor pred početak ispita 221.04. 2018.

 Od 20. do 22. aprila 2018. , u tri dana, je održan prolećni uzgojni ispit za nemačke oštrodlke pse (VJP) u Brestaču (Sremu) na terenima LU „Obedska Bara“ sekcije Brestač u organizaciji Svetskog saveza oštrodlakih nemaca (Welt-Verband Deutsch Drahthaara, u daljem tekstu WVDD) i regionalne grupe „ŠABAC“ Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba.

Na ispitu su sudili sudije iz Nemačke Torsten Reck, Wilfried Steffens i Andreas Paul Aszyk na čelu sa generalnim menadžerom Svetskog saveza za oštrodlake nemce gospodinom Ulrichom Augsteinom i naše sudije iz SDDK-a koji imaju nemačku (VDD-ovu) licencu za suđenje – Predrag Marković Mapac, Dragan Bunardžić i Nemanja Bogdanović. Ispit je održan u okviru promocije i inteziviranja rada i saradnje WVDD-a sa mlađim člnovima WVDD-a.
Vođa ispita, domaćin ispita i glavni organizator ispita je bio Vladica Andrić. Prevodilac na ispitu Sofija Cvetuljski.

Na ispit su prijavljena 23 psa, izvedena i ispitana 21 psa i svi su položili ispit.

Prvi dan, 20.04. 2018., su ispitana tri psa, jedan iz Bugarske, jedan iz Grčke i jedan iz Srbije. Po tome bi mogli reći i da je ovaj ispit bio međunarodni. Sudili su Ulrich Augstein, Torsten Reck i Dragan Bunardžić. Sva tri psa su položila ispit.
1.    Ada v.d. Stederau Zb-NR 234594, vlasnik i vodič Nikos Papavasilion 76 boda,
2.    Beretta of Nasluka BG 03317, vlasnik i vodič Georgi Katsarov 74 boda i
3.    Kuddel vom Bersteinsee, 232585 vlasnik Kiš Zador, vodič Mladen Rankov 73 boda.
Uveče, posle proglašenja rezultata je održan kratak seminar na kome su učesnici razgovarali sa sudijama iz Nemačke i generalnim sekretarom DDWV-a o temama vezanih za rad oštrodlakih nemaca i suđenje na ispitima.

Drugi dan, 21.04. 2018. je ispitano 10 pasa u dve baterije po pet pasa. U 1. bateriji su sudili Wilfried Steffens, Torsten Reck i Dragan Bunardžić i rezulati su sledeći:
1.    Mara Oroslovski Zvirek HR 22072, vlasnik Milan Sekulić, vodič Slobodan Marić 76 bodova,
2.    Buck od Ariljske Podobale JR 702760, vlasnik i vodič Nemanja Stojanović, 74 boda,
3.    Falko Prokina Farma JR 702715, vlasnik Jovica Tucić, vodič Nemanja Stefanović, 74 boda,
4.    Fama Prokina Farma JR 702717, vlasnik i vodič Zoran Vasić, 72 boda,
5.    Eiko v.d. Dorfeiche 234900, vlasnik Milan Sekulić, vodič Nemanja Bogdanović, 59 bodova.

U 2. bateriji su sudili Ulrich Augstein, Andreas Paul Aszyik i Predrag Marković Mapac. Postignuti su sledeći rezultati:
1.    Barbara vom Čubrić JR 702956, vlasnik i vodič Nebojša Bjelić, 74 boda,
2.    Nala Guerrieri del Vesuvio JR 702767, vlasnik Svetislav Kokotović, vodič Jovo Risović 71 bod,
3.    Xitto vom Bründffeld 234694, vlasnik i vodič Mirko Glamočlija 70 bodova,
4.    Oskar Dunavski JR 03234, vlasnik i vodič Emil Đorđević 66 bodova i
5.    Ajron sa Sirijusa JR 89919, vlasnik Zlatko Đuričić, vodič Emil Đorđević 64 boda.
Posle proglašenja rezultata Nemanji Bogdanoviću je dodeljena nemačka sudijska licenca.

Treći dan, 22.04. 2018. u nedelju, je ispitano osam pasa u dve baterije, po četiri psa u bateriji.
U 1. bateriji su sudili Torsten Reck, Wilfried Steffens i Dragan Bunardžić. Rezultati su sledeći:
1.    Eja od Abaje JR 702847, vlasnik i vodič Gavrilo Ćurčić, 75 bodova,
2.    Gandi Bourgeois Hunters BG 07217, vlasnik i vodič Mališa Čubrić, 74 boda,
3.    Ilda vom Haus Nedeljković JR 703339, vodič Marko Dodić, vlasnik Dejan Nedeljković, 72 boda,
4.    Astra sa Sirijusa JR 89922, vlasnik i vodič Dejan Nedeljković 70 bodova.

U 2. bateriji su sudili Ulrich Augstein, Andreas Paul Aszyk i Nemanja Bogdanović, Rezultati su sledeći:
1.    Lord od Beranjskih Vratnica JR 703178, vlasnik i vodič Predrag Marković Mapac 76 bodova,
2.    Buba vom Čubrić JR 702953, vlasnik i vodič Mirko Drakulić 74 boda,
3.    Hero vom Waldner 23481, vlasnik i vodič Sobodan Lukavac 73 boda,
4.    Breda JR 89968, vlasni i vodič Dragić Blagojević 62 boda.
Po proglašenju rezultata i podeli diploma su sudije održale govore, izneli svoja mišljenja i zapažanja i pohvalili organizaciju, terene bogate divljači i pse. Gospodin Ulrich Augstein je rekao da je  „uzgojni ispit veoma dobro pripremljen i organizovan“, a drugi sudija, veteran, gospodin Wilfied Steffens je rekao „Top reviere und sehr gut Hunde“ („Vrhunski tereni i veoma dobri psi)“. Sudije su se zahvalile organizatorima, posebno domaćinu Vladici Andriću domaćinu ispita i Sofiji Cvetuljski koja koja je bila prevodilac na ispitu. Zatim je gospodin Ulrich Augstein predao predsedniku SDDK uverenje o punopravnom članstvu našeg u Svetskom savezu oštrodlakih nemaca i izneo podršku našem radu.
Predsednik SDDK Torma Laslo je zahvalio sudijama, izneo da naš Klub od samog nastanka radi po principima nemačkog uzgoja i ocenjivanja pasa i u tesnoj saradnji sa matičnim Klubom VDD e.V., da je to jasno uneto u Statut Kluba (član 5.) da je Srpski Deutsch Drahthaar Klub član Svetskog saveza od 2009. godine i da je organizovao do sada niz manifestacija, uzgojnih ispita i smotri, na kome su sudili sudije iz Nemačke, kao i da članovi našeg Kluba redovno učestvuju sa svojim psima na Hegewaldu i postižu dobre rezultate. Zatim se zahvalio na podršci VDD-ai DDWV-a našem Klubu i izrazio nadu da će i ubuduće Svetski savez pomoći u rešavanju problema na koje nailazimo u našem radu. Zatim su sudijama iz Nemačke podeljene plakete i prigodni pokloni i druženje nastavilo uz večeru.
Vreme na ispitu je bilo povoljno za ispitivanje pasa, temperatura ujutro od 15, a preko dana do 26 stepeni Celzijusa, slab vetar. Divljači je bilo puno – i dlakave i pernate, dovoljno da se svaki pas ispita, ponovi disciplina ako je potrebno i adekvatno oceni svaki pas. Posebno je bilo puno zečeva na terenima Brestača, što je i najvažnije za ispitivanje rada na tragu. Tereni su bili povoljni, pregledni, od vegetacije je najviše rađeno u pšenici, nešto u detelini i na oranju (trag). Ujutro je bilo velike rose koja bi se kasnije povukla, pšenica je za nijansu bila viša od idealne za ispit, ali su vremenske (ne) prilike ovog proleća tako diktirale.
Za vreme ispita i u pauzama su vođeni razgovori, formalni i neformalni -  prijateljski, između sudija i generalnog menadžera DDWV-ao i funkcionera našeg Kluba o radu našeg Kluba i budućoj saradnji.
Dogovoreno je da će se u jesen 2018., tačnije 13. i 14.10. 2018. održati jesenji uzgojni ispit – HZP – u saradnji sa DDWV-om i uz učešće nemačkih sudija, da će se u proleće 2019., 13.14. i 15. 2019. održati prolećni uzgojni ispit – VJP – takođe u saradnji sa DDWV-om i sa uz učešće nemačkih sudija na kome će doći i nemački vodiči sa psima, i da će g-din Ulrich Augstein predložiti DDWV-u da se u jesen 2019. održi Internacinalni jesenji uzgojni ispit u Srbiji, u zajedničkoj organizaciji našeg Kluba i Svetskog saveza oštrodlakih, sa oko 80-ak pasa iz više država članica DDWV-a, neka vrsta „malog Hegewalda“ sa obzirom da se na Hegewaldu ograničava broj pasa koji se može prijaviti.
Srpski Deutssch Drahthar Klub može biti zadovoljan rezultatima ispita: svi psi su položili ispit, maximalan broj osvojenih bodova 76 (3 psa po 76 bodova, 1 pas 75 bodova i 6 pasa 74 boda!), minimalna ocena 59 boda, prosečna ocena 71 bod. Čak je 17 pasa od 21 dobilo 70 i više bodova, što je više nego odličan rezultat. Ti rezultati su odraz kvaliteta oštrodlakih nemaca u Srbiji.
I što je najvažnije, iskazana je puna podrška radu našeg Kluba od strane DDWV-a i VDD-a.
Zbirni ocenski list sa ocenama po disciplinama za svakog psa možete videti na ovom linku.
Galeriju fotografija sa ispita možete videti ovde.


Нема коментара:

Постави коментар

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !