Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

POZIV ZA SKUPŠTINU KLUBA



     Obaveštavamo članove Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba, prijatelje Kluba i sve ljubitelje nemačkog oštrodlakog psa da će naš Srpski DD Klub održati redovnu GODIŠNJU SKUPŠTINU 01.03. 2011. godine - u utorak popodne 1. marta ove godine, sa početkom u 17 časova u KOVINU -  u prostorijama restorana lovačkog udruženja.

   Za Skupštinu je predložen sledeći

 D N E V N I     R E D:

1. Izveštaj o radu Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba u 2010. godini;
2. Finansijski izveštaj za 2010. godinu;
3. Usvajanje plana rada Srpskog DD Kluba za 2011. godinu;
4. Usvajanje finansijskog plana za 2011. godinu;
5. Usvajanje Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti članova Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba;
6. Usvajanje izmene Statuta;
7. Izrada programa proslave povodom 10 godina postojanja i rada Kluba i
8. Razno

     Rad Skupštine je javan i otvoren. Posle radnog dela se predviđa Klubska večera i druženje za sve učesnike i goste, te molimo sve koji planiraju dolazak na Skupštinu da obaveste što pre domaćina Skupštine Emila Đorđevića (065 24 61 635) ili sekretara Kluba Dragana Bunardžića (065 23 92 912) da bi mogli planirati organizaciju Skupštine i večere.

   Za sve bliže informacije se možete obratiti domaćinu Skupštine Emilu Đorđeviću.

   Svim članovima Kluba (koji su dostavili potpunu adresu) će biti dostavljen kompletan materijal za Skupštinu poštom radi pripreme i učestvovanja u radu Skupštine.....
 

                                                                                            DOBAR POGLED I DOBRODOŠLI!


IZVEŠTAJ SA INTERNACIONALNE SMOTRE PRIPLODNJAKA U NEMAČKOJ

      U nedelju 13. februara 2011. godine u Wenden-Brünu u Nemackoj održana je 22. Internacionalna revija priplodnjaka nemačkih oštrodlakih pasa.
         Na reviji je bilo je prisutno 46 pasa iz Nemacke, Italije, Austrije i Srbije koji su uspešno položili tražene radne ispite i dobili ocenu u eksterijeru po zahtevima Uzgojnog pravilnika Verein Deutsch Drahthaara – matičnog Kluba. Ovo je prva ovogodišnja smotra koja okuplja sve poznate vodiće i odgajivače iz celog sveta na jednom mestu. Na ovakvim smotrama ste u mogućnosti videti kako stare tako i nove priplodnjake na kojima će se zasnivati dalji uzgoj DD.
Goran Zubanović sa psima iz svoje odgajivačnice na reviji priplodnjaka (desno)

      Ovakve smotre, sa ovoliko učesnika, su veoma retke kod ostalih lovnih pasmina što pokazuje koliko je ozbiljan rad Maticnog kluba DD i sa koliko ozbiljnosti se prilazi daljem uzgoju. Svaki posetilac je bio u mogućnosti da kupi katalog u kom se nalaze fotografije svih izloženih priplodnjaka sa svim potrebnim informacijama za svakog psa pojedinačno. Sem toga u mogućnosti ste svakog psa sami pogledati i naravno vlasniku postaviti pitanja koja vas interesuju u vezi dotičnog priplodnjaka na koje će vam on rado odgovoriti.
Igor Radonjić na reviji sa Baldurom (levo)

      Od srpskih pasa su na ovoj reviji bili izloženi Rok i Baldur II vom Balkanhoff Gorana Zubanovića i Igora Radonjića, oba iz odgajivačnice Gorana Zubanovića, podpredsednika našeg Kluba.
Igor Radonjić

                                                                                             

        13. februara 2011. u malom selu Wenden Brun održana je smotra priplodnjaka (moze se prevesti i drugacije) na koju vlasnici pasa, koji su završili sve ispite i ocene u eksterijeru, dovode pse kako bih pokazali na jednom mestu svoje ljubimce u najboljem svetlu a da i svi zainteresovani vlasnici ženki mogu  videti i ugovoriti parenja. 
        Pošto mi je ovo treća smotra za redom i sada već mnogo lakse pratim ono što me zanima, napisaću svoje viđenje onoga što je izvedeno i prikazano. Do sada najmanji broj prikazanih pasa 45 (prošle i predpošle godine 55 i 57) ali za mene mnogo bolja, zbog izvedenih pasa koje sam ja želeo da vidim. Prvenstveno Gino vom Schaar, pas koji je od svih izvedenih imao najvise parenja (19) što samo za sebe može da znači da se radi o dobrom psu, na drugom mestu po parenjima je Eiger v. Erthal sa 16, Ottelo v.d. Dachswiese sa 14, Iras vom Fuchsberg sa 7 itd. Naravno da broj parenja nikako ne može biti pokazatelj kvaliteta psa što se i ispostavilo kao tacno, jer mi je totalno razočarenje bio Iras koga sam prosše godine video u Leipzigu na smotri i koji sada uopšte ne liči na onog psa , i uopste mi nije jasno šta se desilo sa dlakom a pogotovo sa zadnjim nogama koje su izgledale kao kod lošeg nemačkog ovčara. Od Ginove glave sam više očekivao, znajući ga samo sa slika i sto me je još više razočaralo, to je dominantno preneo na izvedene pse od njega. Karakter mu je priča za sebe i za svaku pohvalu. Od ovih nekoliko pasa koji su, za nemačke uslove, puno parili, u najboljem svetlu se predstavio Eiger koga sam pre 3 godine video i koji je obećavao a sada vidim i ispunio sva očekivanja. Razvio se u odličnog psa, ali na moju žalost u tipisčnog  psa Erthal odgajivačnice. Ottelo, iako crno meliran, sa tom dugom prelepom glavom Luchsa v.d. Wupperau, ne ostavlja nikog ravnodušnim. Smatram da sada nije u dobroj dlaci jer je nekako mat i mekša, vidjao sam ga i u mnogo boljim izdanjima. 
         A sad malo i o drugima. Sigurno, da je ovogodišnju smotru, obeležilo izvođenje četiri psa iz Iegla iz odgajivacnice Fuchsberg, Ingo, Iras, Idax i Ivo. Svi, osim Irasa su sa odličnom, muškom, formom i dlakom, kapitalni mužjaci koje sigurno treba imati u pedigreu. Nisam video majku ali sigurno da je puno ovom kvalitetu doprineo i otac Gero vom Donaueck. Razgovarao sam i sa vlasnicom odgajivačnice Evom-Marijom i sa njenim savetnikom, tatom, koji kažu da su do sada imali i puno sreće ali da bas i nemaju neku proverenu viziju kako dalje. Šteta, imaju dobar pravac i osnovu, ćerka Olafa II vom Richthofa sa Gerom vom Donaueck ali šta dalje? Sigurno, vredno pomena je i izvođenje dva psa sa nasim rodovnikom, Rok i Baldur II vom Balkanhoff, u vlasnistvu Christian Hella i Igora Radonjića, naravno oba iz odgajivacnice Gorana Zubanovića što bih bilo dovoljno samo za sebe, da Rok nema i tri parenja a da Baldur izglena  mnogo bolje nego na Hegewaldu. Pogledajte video snimak Ljubiše Avramova sa uzgojne revije klikom ovde , na snimku su Ricko IV Donaueck broj 12 i Eiger Erthald broj 15.
        Za nas je interesantno  izvođenje dva psa iz F legla odgajivacnice Konigsaue, Falka i Forstera. Falk je crno meliran sa jakom i lepom glavom, odličnom dlakom ( ima 12 ) ali nešto lošiju formu ( 9 ) a Forster, braon meliran, sa dobrom formom ( ima 11 ) ali mekšom dlakom ( 10 ). 
"Srpska delegacija" na smotri priplodnjaka: Goran Zubanović, Igor Radonjić i Siniša Vukanović, nedostaje samo Ljubiša Avramov

   Ono sto me posebno razočarava je činjenica da nemci imaju dosta problema sa zubima u svim varijantama, a raduje što ima linija koje imaju ispravno zubalo, i što ih se oni pravi drže ne želeći da eksperimentišu. 
        Moram da pohvalim svog saputnika Avrama jer se jedini, od mnogo zvanih, odlučio da krene na put, vidi zuchtrudenvorstellung, upozna mnoge ljude, vidi uživo neke pse koje je znao samo sa slika i punog srca, ali sa dušom u nosu od umora,  vrati kuci da sabira utiske. Verujte mi, sve je drugačije kada se vidi uživo! Bilo bi lepo da se svi zainteresovani polako pripremaju za ovogodišnji Hegewald ako ne sa psima onda bar za gledanje, jer nam nikad više neće biti ovako blizu (50 km od Beča) od 28. avgusta do 1. septembra. Svakog koga zanimaju bilo kakvi detalji, neka se javi, rado ću pomoći, naravno, koliko je u mojoj moći.

                                                                                                      Vukanović Siniša

OBAVEŠTENJE O ČLANARINI ZA 2011. GODINU


     Obaveštavamo članove i sve zainteresovane da je Upravni odbor Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba na svom sastanku 12.02. 2011. u Beogradu doneo odluku da članarina za 2011. godinu ostane ista kao u prošloj godini - 1.000 dinara.

    Pozivamo bivše i sadašnje članove kao i sve zainteresovane za upis u članstvo, a da bi Klub nesmetano funkcionisao i ostavrio svoj Plan za 2011. godinu, da uplate članarinu za 2011. godinu što pre.

    Članarinu mogu uplatiti  (iznosi od 1.000 din)  uplatnicom na adresu KD "ARILJE" ul. Braće Vasilijevića br. 2, 31.220 ARILJE na račun Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba 355-1029334-24, svrha uplate "članarina za DD Klub za 2011.".
 
Članske knjižice starim članovima ćemo overiti na narednim manifestacijama, a novim članovima šaljemo poštom na  adresu.



Srpski Klub oštrodlakih nemaca
                                                                        "UVEK DOBAR POGLED !"

ZAPISNIK SA SASTANKA UPRAVNOG ODBORA SRPSKOG DEUTSCH DRAHTHAAR KLUBA ODRŽANOG 12.02. 2011. U BEOGRADU


Sa sastanka Upravnog odbora Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba 12.02. 2010.

      Sastanak Upravnog odbora Srpskog DD Kluba, održanog u novim prostorijama Kinološkog Saveza Srbije, počeo je u deset sati i petnaest minuta minutom ćutanja tragično preminulom kolegi Milanu Zoriću - Žući.
      Sastanku su prisustvovali Dragan Bunardžić, Emil Đorđević, Velimir Netković, Goran Šestić, Laslo Torma, Miloje Gajić i Dragan Prokić. Odsutni Miodrag Jojić i Ljubiša Avramov. Pored članova UO satanku su prisustvovali Neša Glumac i Miodrag Andrić.
    Predsednik je uzeo reč, pozdravio sve prisutne, zahvalio se njihovom dolasku i predložio sledeći

DNEVNI RED:

1. Dogovor i utvrđivanje plana manifestacija za ovu godinu
2. Određivanje datuma održavanja skupštine
3. Izmene i dopune statuta
4. Proslava jubileje kluba
5. Razno

I Predsednik je pitao Upravni odbor kluba da li ima dopune dnevnog reda i pošto nije bilo, nastavio je sa izlaganjem. Dvanaestog juna 2010. u prostorijama LUB-a je sastavljen i usvojen plan manifestacija koji je prosleđen KSS-u za ovu godinu. Predsednik je napomenuo da se taj plan može menjati po svim tačkama, sem međunarodnih manifestacja, ali da treba da predložimo Skupštini plan manifestacija koji se neće menjati, ili će se menjati minimalno, u slučaju preke potrebe. Predloženo je:

1.PUI Velebit 19.03.2011.godine
2.PUI Ritiševo 09. i 10.04.2011.godine
3.PUI Kovin 16.04.2011.godine

4.CACIT Požarevac 26.03.2011.godine
5.CACIT B Velika Plana 01.04.2011.godine

6.JUI Ritiševo 17.09.2011.godine
7.JUI Požarevac 01.10.2011.godine
8.VGP Veliko Gradište 22.10.2011.godine
9.CACIT-D Velika Plana 05.11.2011.godine

    Predsednik je obrazložio da se VGP ne održi ove godine jer Klub nije uspeo da prevede pravilnik (ljudi koji su se prihvatili prevođenja nisu u tome uspeli) za oržavanje VGP- i da se zbog toga vodiči ne mogu spremiti za isti. Dodao da je on mišljenja da treba smanjiti i ovaj broj manifestacija jer savez upisuje skoro 1000 pasa rase nemački oštrodlaki, mi imamo oko 100 aktivnih članova i i dalje je izuzetno mali broj pasa na uzgojnim ispitima, pa zbog finansija treba redukovati i broj manifestacija.
       Potom se za reč javio Goran Šestić i izneo da ne bi trebalo smanjiti broj manifestacija i da će u Velikoj Plani uvek biti baterija za oštrodlake nemce.
      Za reč se javio i Dragan Prokić koji je takođe za održavanje većeg broja manifestacija i dodao da ako organizator ima sredstava za organizovanje ispita tada Klub manje ulaže sredstava i biće i više takmičara i više manifestacija. Prokić dodaje i da treba planirati više manifestacija, a pošto možemo menjati u Savezu termine neke možemo i da ne održimo ukoliko ne bude prijavljeno pasa, ali da damo mogućnost ako bude kandidata.
      Potom se javio Dragan Bunardžić (fotografija desno) za reč i predložio da se i dalje održava što više takmičenja, ali da ima što više raštrkanih da bi se obuhvatio što veći deo Srbije i dodao da se moramo uozbiljiti oko prijava za takmičelja.
      Velimir Netković se javio za reč, tvrdi da je program dobar i skreće pažnju na novi klub i preklapanje manifestacija.
       Javlja se i Emil Đorđević za reč sa predlogom za grupe kao što je to u Nemačkoj i da je višak jedna utakmica u Južnom Banatu, pa da se ta jedna manifestacija prepusti Šabčanima, postavlja i pitanje ko će da organizuje u Požarevcu. Za  JUI je predložio da datume promenimo i prilagodimo zbog vegetacije, dodao je i da nema Klubske specijalke i utakmice na vodi. Tokom razgovora je došlo i do promena termina pa je umesto PUI Kovin stavljen PUI Ogari 16.04. 2011. godine. Umesto VGP Veliko Gradište stavljen JUI Ogari 15.10. 2011. godine. Utakmica na vodi je stavljena 24.09. 2011. godine sa mestom održavanja u Kovinu. Što se tiče klubske specijalke Torma je dao predlog da se pokuša u razgovoru sa Goranom Zubanovićem da dovede još jednom iskusni veteran, nemački sudija Blümel (koji se sam ponudio da dođe i održi seminar pored suđenja), što su Šestić i ostali podržali i složili se da pri održavanju CACIT-a D – Prvenstva Kluba za 2011. bude i Klubska specijalka - uzgojna smotra u Velikoj Plani 05.11. 2011.godine. Veče posle ove manifestacije će se održati svečana Skupština povodom desetogodišnjice rada Kluba, program uraditi na vreme.

    
KONAČAN PREDLOG PLANA MANIFESTACIJA za 2011. UPRAVNOG ODBORA:

A/PROLEĆNI UZGOJNI ISPITI - VJP:
1. 19.03. 2011. Kanjiža – Velebit
2. 9. i 10.04. 2011. Ritiševo
3. 16.04. 2011. Šabac – Ogari

B/CACIT B UTAKMICE U POLJU:
1. 26.03. 2011. Požarevac
2. 01.04. 2011. Velika Plana

C/JESENJI UZGOJNI ISPITI – HZP:
    1. 17.09. 2011. Ritiševo
    2. 01.10. 2011.Požarevac i
    3. 15.10. 2011. Šabac – Ogari

D/CACIT D UTAKMICA U POLJI I NA VODI,
PRVENSTVO KLUBA ZA 2011. I UZGOJNA SMOTRA:
    1. 05.11. 2011. Velika Plana
    
II Po drugoj tački posle kraće rasprave i svega nekoliko predloga prihvaćeno je da se skupština održi u lovačkom domu u Kovinu 01.03. 2011.godine. sa početkom u 17. časova.

III Što se tiče izmene i dopune statuta Velimir Netković je dao  predlog za izmenu oko broja članova stručne komisije i predloženo je pet članova umesto dosada neodređene formulacije i to: Emil Đorđević, Velja Netković (predsednik), Marko Popović, LasloTorma i Goran Šestić što je i prihvaćeno.

IV Četvrta tačka su pripreme za proslavu jubileja kluba . Torma je skrenuo pažnju da je decenija rada za klubom i da je pravo vreme za sumiranje rezultata, dodelu nagrada i dalju promociju kluba, pa je shodno tome potrbno odštampati kape, upaljače, značke, priznanja, diplome, plakete, drugi reklamni materijal i Bilten. Bunardžić je istakao i pokazao da bi terbalo uraditi kalendar sa slikama najuspešnijih pasa proteklih godina. Emil je dao predlog da se obavezno daju priznanja klubovima i lovačkim društvima gde se održavaju manifestacije i da se predstavnici istih pozovu na proslavu. Istakao je i da sve to treba da bude medijski propraćeno i predložio Đurin Stevana za objavljivanje tekstova u ZOV-u. Velja je dao predlog da treba promovisati Klub i pojaviti se i na televiziji i po tom pitanju angažovati Jovana Pavličeka. Predlaže i da se određeni ljudi u Klubu odlikuju od strane KSS-a.

V U petoj tački razno, stavljen je akcenat na Pravilnik za vrednovanje i vođena je žučna rasprava između Emila i Prokića. Naime grupa članova iz Šabca je 2010. godine dala predlog da se usvoji Pravilnik o vrednovanju pasa članova Kluba koji su oni podneli, ali se UO i SS nije složio jer se smatra da taj Pravilnik u suprotnosti sa principima Kluba i previše favorizuje eksterijer i izložbene rezultate. Dogovoreno je da nova Stručna komisija razmotri to pitanje. Miloje Gajić se ponudio za besplatno štampanje i distribuciju materijala za Skupštinu.
      Dat je i predlog da se pošalje dopis KSS za upis VJP i HZP u  rodovnike, tj. da pokuša da se postigne dogovor da za oštrodlake nemce mesto ispita urođenih osobina bude obavezan prolećni uzgojni ispit, a da se preporučuje da jesenji uzgojni ispit bude obavezan za mužjake, tj. da onima koji polože HZP upiše u rodovnik preporučljiv za parenje. Dalje da se učinimpokušaj i objedini rad DD Klubova, da budu priznate ocene samo Srpskog DD Kluba, tj.  da ostali klubovi ne mogu organizovati manifestacije bez delegata iz redova Srpskog DD Kluba. Torma nalaže da Stručna komisija napravi ozbiljan, studiozan i obrazložen tekst i pošalje dopis Kinološkom savezu Srbije, da se pokrene inicijativa za izmene i dopune Pravilnika o radu pasa sedme grupe, vrednovanje rada nemačkih oštrodlakih pasa i da se reši problem rada drugih klubova. Torma takođe pita po pristiglom pismu od strane odgjivača vajmaraca da li će Klub prihvatiti da  i oni mogu polagati uzgojne ispite sa nama. Emil je podržao to kao i ostali članovi i dao predlog da oni mogu u potpunosti da se takmiče sa nama, samo se rangiraju posebno među sobom. Šapčani su zatražili zamenu člana upravnog odbora, tj. zamenu Pantelića koji je u prošlom periodu bio neaktivan, te je predložen mesto njega i imenovan je Dragan Prokić.
    
      Što se cenovnika tiče usvojeno je da članarina za 2011. ostane 1.000 dinara,
      Kotizacija za prolećni uzgojni ispit VJP  ................................2.000 din
      Kotizacija za jesenji uzgojni ispit HZP...................................3.000 din
      CACT na vodi.....................................................................2.500 din
      CACIT D ...........................................................................3.000 din i
      Uzgojna smotra ...................................................................1.000 din.
    
      Učesnici manifestacija koji nisu članovi Kluba plaćaju dvostruke iznose kotizacije.
    
      Vodila se rasprava i oko štampanja Biltena i dogovoreno je da se prikupe ponude od tri štampara i da se štampanje poveri najpovoljnijem, a da se ne smanjuje obim Biltena.

     Diskusija

    Sastanak je završen u 13,30 časova.

Beograd, 12.02. 2011.
ZAPISNIK VODIO Miloje Gajić