Nemački oštrodlaki pas

PRAVA RASA ZA PRAVOG LOVCA !

IZVEŠTAJ SA II MEĐUNARODNOG JESENJEG UZGOJNOG ISPITA U KOVINU 9. i 10.10. 2010. godine







Desno: otvaranje II INT. HZP-a - intorniranje himni, levo deo učesnika II INT. HZP-a na zatvaranju







Sudije na II INT. HZP-u (sa leva na desno): Velimir Neković, Laslo Torma, Fritz Blumel, Goran Zubanović, Miodrag Jojić i Đura Munćan
 
9. i 10. oktobra 2010. godine, u subotu i nedelju, u organizaciji Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba i lovačkog udruženja "Lovac" iz Kovina i lovačkog društva "Fazan" iz Kovina, a pod pokroviteljstvom Deutsch Drahthaar Welt-Werbanda i Kinološkog saveza Republike Srbije je održan II Međunarodni jesenji uzgojni ispit za nemačke oštrodlake pse na terenima lovišta LU "Lovac". (Fotografija levo: a baterija na terenu pre početka ispita sa leva na desno Dragan Nedeljhković sa Bokkom, Predrag Marković-Mapac, Dragutin Jakovac sa Juliusom v. Schaar, sudije Miodrag Jojić, Laslo Torma i Fritz Blumel, Vojko Pirher sa Danteom, vođa utakmice Emil Đorđević i pucač Lazar Pejov, fotografija desno gospodin Blumel drži govor 9. ujutro pre početka manifestacije). Na ispitu su sudile sudije Fritz Blümel iz Straubinga u Nemačkoj, Goran Zubanović iz Westerstedea u Nemačkoj, Velimir Netković iz Uzdina, Đura Munćan iz Vršca, Miodrag Jojić iz Novog Sada i Laslo Torma iz Padinske Skele (iz Srbije). Delegat KSS-a je bio njen predsednik gospodin Dušan Nešić iz Kostolca, vođa utakmice Emil Đorđević iz Kovina, vođa baterije Zvonko Lužajić iz Kovina, sekretar ispita Lazar Pejov iz Kovina.
    Na ispit je prijavljeno 8 pasa, 2 iz Slovenije i 6 iz Srbije. Na našu žalost nije bilo više vodiča iz okruženja - mađari su istog vikenda organizovali jesenji uzgojni ispit i svestrani ispit (njihov Klub nemačkih ptičara gde sve nemačke rase polažu zajedno, po nešto modifikovanim nemačkim pravilnicima), bugari su takođe organizovali HZP i VGP (sa nemačkim sudijama), te su svi bili zauzeti u svojim matičnim Klubovima. Dogovorili smo se sa čelnim ljudima ovih Klubova da se ubuduće dogovaramo o terminima većih manifestacija da bi mogli učestvovati svi na njima i uporediti svoje pse. Naših takmičara se prijavilo malo, treba spremiti pse za ovakav ispit, što većini još ne uspeva. Pored ovih nesretnih podudaranja termina je i naš "bratski Klub" iz Temerina istog vikenda organizovao "svoj" HZP sa svojim sudijama, te je sve to rezultiralo ovim, malim brojem prijavljenih pasa (za ovakvu manifestaciju u čije organizovanje je uloženo mnogo napora i sredstava) sa kojim nismo zadovoljni.
    Cilj Srpskog DD Kluba pri organizaciji ovog ispita je bio da omogućimo jedan ozbiljan presek i vidimo dokle smo stigli u vođenju i obuci oštrodlakih nemaca,i, što je još važnije, da da ocenimo naše pse onako kao to rade u matičnoj zemlji i matičnom Klubu - Verein Deutsch Drahthaaru, i da pri tom mi, i vodiči, a posebno sudije, učimo od nemačkih sudija, tj. usaglasimo kriterijume.Jer iskusni sudija koji je došao da sudi kod nas po nalogu glavnog vođe uzgoja Verein Deutsch Drahthaara gospodina Sigurda Cronaissa, gospodin Fritz Blümel je jedan od najiskusnijih sudija Nemačke (A sudija): pobednik Hegewalda, 4 puta plasiran među prvih deset na Hegewaldu, četiri puta glavni organizator Hegewalda, odgajivač nemačkih oštrodlakih pasa, vlasnik renomirane odgajivačnice "vom Stadtgraben", jedan od 11 nosilaca zlatne značke Verein Deutsch Drahthaar od osnivanja (1902.) do danas, srebrne i zlatne igle Hegewalda, sudija koji je u svojij 74 godina ocenio na hiljade pasa.... I koji je voljan da pomogne, razjasni i poduči. Gospodina Blümela je doveo Goran Zubanović, naš član i podpredsednik Kluba zadužen za vezu sa matičnim Klubom i Svetskim savezom nemačkih oštrodlakih pasa, poznati dreser, odgajivač, vodič i lovac u Nemačkoj, vlasnik odgajivačnice "Balkanhoff", takođe sudija za rad.
    II Internacionalni jesenji uzgojni ispit je počeo u subotu ujutru po programu koji je štampan u katalogu manifestacije. Kao i obično, učesnici su kasnili. Od osam prijavljenih pasa na ispit je privedeno šest pasa. Svečano otvaranje je obavljeno na platou ispred Lovačkom doma LD "Fazan" u Kovinu, uz zvuke lovačke muzike i postrojene vodiče i pse, intoniranje srpske, slovenačke i nemačke himne, svečani govor predsednika Srpskog DD Kluba Lasla Torme i gospodina Fritza Blümela. Po izvlačenju brojeva formirane su dve baterije po tri psa.
    Prvu bateriju su ocenjivali Fritz Blümel kao glavni sudija, te sudije Miodrag Jojić i Laslo Torma (sa Predragom Markovićem - Mapcem kao prevodiocem i konsultantom). U njoj su ocenjivani psi Hjortlund`s Dante sa vodičem Vojkom Pirherom, Julius vom Schaar vodiča i vlasnika Dragutina Jakovca i Boka Dragana Nedeljkovića. (Fotografija desno vodiči i psi II baterije na terenu pre početka ispita, sa leva Nemanja Bogdanović sa Julius v. Schaarom, Dragan Bunardžić sa Dagom i Stevan Mladenović sa Z-Ruto Fantastic of Miki, dole Vojko Pirher sa Hjortlund`s Danteom na terenu)
    Drugu bateriju su ocenjivali sudije Goran Zubanović, Velimir Netković i Đura Munćan i u njoj su ispitivani psi Dag sa vodičem Draganom Bunardžićem, Jupp vom Erthal vodiča Nemanje Bogdanovića i Z-Ruto Fantastic of Miki vodiča Stevana Mladenovića.
    Prvi dan su se, po programu, ispitivali psi u disciplinama rada u polju i na vlečkama. Radilo se do 14 časova na terenu, bilo je dovoljno vremena. Vetar je bio slab, temperatura oko 15 stepeni celzijusa, vreme suvo, bez kiše, i oblačno. Povoljno za rad i ocenjivanje pasa. Zeca je bilo dovoljno, fazana za ocenjivanje u drugoj bateriji dovoljno, a u prvoj se moralo pribeći ocenjivanju marke na puštenog fazana jer je, u podne, u inače bogatom lovištu i uz puštanje 50 fazana predhodno veče, sva divljač bila u gustišu i kukuruzu koji još nije skinut.
    Psi su dobro odradili discipline u polju, i zaslužili dve visoke vrlo dobre ocene od 11 poena na rad na tragu zeca, jednu 10, jednu devetku i jednu sedmicu. Gospodin Blümel, kao i Zubanović, su demonstrirali svoje znanje i iskustvo u ocenjivanju i načelo otvorenog suđenja: po završetku svake discipline su detaljno obrazložili ocenu za svakog psa i prodiskutovali rad pasa u razgovoru sa vodičima.
    U 14 časova su se svi učesnici vratili u lovački dom u Kovin na ručak, prvoklasan i ukusan paslulj i mali odmor, da bi se zatim nastavio rad na terenu ocenjivanjem vlečki. Na vlečki su ispala dva psa: Z-Ruto Fantastic of Miki Stevana Mladenovića (koji je za discipline rada u polju dobio visoke ocene) zbog nedenošenja fazana na vlečki i Boka Dragana Nedeljkovića zbog nedonošenja zeca na vlečki. Ostala četiri psa su odradili vrlo dobro vlečke sa ocenama po deset bodova. Aporti su bili nešto lošiji, što potvrđuje staru konstataciju, koju je ponovio i gospodin Blümel: mi imamo dobre pse, ali ili ne znamo da ih obučimo, ili ne radimo dovoljno sa psima.
Po završetku vlečki i obrazlaganja ocena svi učesnici su se vratili u lovački dom u Kovin, gde se, posle okrepljenja i diskusije među vodičima od 19 časova održao seminar - razgovor sa gospodinom Blümelom koji je odgovarao na pitanja zainteresovanih o ocenjivanju eksterijera i rada (boja očiju, dlaka, bodovanje na ispitima itd.). Gospodin Blümel je strpljivo odgovarao na pitanja, Goran Zubanović vatreno prevodio. Na našu molbu da da ocenu rada naših pasa je rekao da imamo dobre pse, koji se nimalo ne razlikuju od materijala u matici, ali da na polju obuke i vođenja pasa moramo još napredovati. Razgovarali smo sa njim o prevođenju Tabelove knjige o obuci svestranih lovačkih pasa i on je podržao ideju obećao pomoć pri dobijanju dozvole za prevod od porodice Tabela jer je prijatelj njegovog sina Uve Tabela. /Fotografija desno gore Hjortlund`s Dante, prvoplasirani na INT. HZP-u nosi zeca posle vleč, levo iskusni sudija iz Nemačke Fritz Blumel, desno dole sudija i podpredsednik Srpskog DD Kluba Goran Zubanović)
Po završetku razgovora se prešlo na zajedničku večeru i druženje. Goran Zubanović i Blümel su ostali sa nama do kraja i otišli među poslednjima na spavanje, iako su putovali skoro 20 sati i stigli u Kovin u tri sata ujutro, samo pet sati pre početka ispita. U svom obraćanju učesnicima je gospodin Blümel istakao da je osetio, na svoju radost, da je porodica oštrodlakih nemaca dobila novog člana koji radi u izvornom duhu matice, da smatra da su članovi Kluba u dobrim rukama i obećao svu podršku i pomoć u Verein Deutsch Drahthaaru i Deutsch Drahthaar Welt-Verbandu. Takođe se ponudio da dođe sledeće godine da sudi i da održi jedan ozbiljan seminar za suđenje za koji bi se temeljno pripremio sada kada zna našu situaciju i potrebe, što smo mi sa radošću prihvatili. Doslovno je rekao: "Hoću i želim da Vam pomognem, koristite me dok možete i zovite !" (misleći na svoje godine).
    Drugi dan, u nedelju ujutro, posle zajedničkog doručka, su svi zajedno krenuli na ocenjivanje disciplina rada na vodi na Crnu Baru kraj Kovina, na deo koji su prethodni dan sudije odabrale. Svi psi su prošli (položili) discipline na vodi, ali se i tu pokazala slaba pripremljenost pasa i neadekvatno vođenje: ocene su se kretale od 4 do 9 bodova. Sudije iz Nemačke su zamerile vodičima previše podsticanja pasa, jer se samo jednom sme izdati komanda, sve ostalo smanjuje ocenu i pokazuje slabu obučenost pasa.
    Ocenjivanje na vodi je završeno u 11 časova i svi zainteresovani - vodiči, sudije i gledaoci su se prevezli do lovačkog odmarališta u prelepom ambijentu hrastove šume pored Crne bare na uzojnu smotru na koju je prijavljeno 12 pasa i na kojoj su sudili gospoda Blümel i Zubanović demonstrirajući na najreprezentativniji način ocenjivanje eksterijera nemačkih oštrodlakih pasa po "nemačkom" sistemu, uz detaljno obrazlaganje karakteristika svakog psa. Ocenjivanje je trajalo dugo, jer je bilo detaljno, u stajanju, hodu, trku, sa preciznom ocene dlake. Publika je pomno pratila ocenjivanje i upijala svaku reč iskusnog Blümela, koji je sa svoje strane uživao da nam da što više informacija, uz prevođenje i asistenciju gospodina Zubanovića.
    Za to vreme su obrađene ocene i popunjene ocenske liste i po završetku uzgojne smotre i povratku učesnika u lovački dom sudije su potpisale potrebne dokumente i prešlo se na proglašenje rezultata i svečano zatvaranje II Int. HZP-a.

REZULTI II INTERNACIONALNOG JESENJEG UZGOJNOG ISPITA:
I BATERIJA, Sudije Fritz Blumel, Miodrag Jojić i Laslo Torma

1.HJOTRLUND`S DANTE SLRNŽ 001660, vlasnik Bojan Valenčič, vodič Vojko Pirher
  OCENE PO DISCIPLINAMA: rad na tragu zeca 10, nos 10, pretraživanje 10, stajanje 11, vodljivost 10, volja za rad 9, rad na tragu žive patke 6, traženje izgubljene patke 8, vlečka fazana 10, vlečka zeca 10, aport 10, poslušnost 8, sledoglasan, forma/dlaka 10/5, položio sa 194 bodova, I mesto, najbolji pas ispita

2.JULIUS vom SCHAAR JR 78088, vlasnik i vodič Dragutin Jakovac
   OCENE PO DISCIPLINAMA: rad na tragu zeca 7, nos 10, pretraživanje 10, stajanje 10, vodljivost 10, volja za rad 9, rad na tragu žive patke 4, traženje izgubljene patke 5, vlečka fazana 10, vlečka zeca 10, aport 10, poslušnost 6, nem na tragu, forma/dlaka: 10/10, položio sa 172 boda, četvrto mesto

3. BOKA JR 77567vlasnik i vodič Dejan Nedeljković 
  OCENE PO DISCIPLINAMA: rad na tragu 9, pretraživanje 7, stajanje 9, vodljivost 9, vlečka fazana 10, vlečka zeca 0, aport 8, sledoglasna,forma/dlaka:11/11, nije položila ispit zbog nedonošenja zeca na vlečki


II BATERIJA, sudije Sudije Goran Zubanović, Velimir Netković i Đura Munćan

1.DAG JR 77451, vlasnik Dalibor Stanković, vodič Dragan Bunardžić
  OCENE PO DISCIPLINAMA: rad na tragu zeca 11, nos 10, pretraživanje 7, stajanje 10, vodljivost 7, volja za rad 10, rad na tragu žive patke 8, traženje izgubljene patke 6, vlečka fazana 10, vlečka zeca 10, aport 9, poslušnost 10, sledoglasan, forma/dlaka:9/7, položio sa 189 bodova, II mesto

2.JUPP vom ERTHAL 208542, Vlasnik Siniša Vukanović/Nemanja Bogdanovć, vodič Nemanja Bogdanović
  OCENE PO DISCIPLINAMA: rad na tragu zeca 10, nos 10, pretraživanje 9, stajanje 10, vodljivost 9, volja za rad 8, rad na tragu žive patke 6, traženje izgubljene patke 9, vlečka fazana 9, vlečka zeca 10, aport 10, poslušnost 10, sledoglasan, forma/dlaka: 10/9, položio sa 189 bodova III mesto (isti broj bodova kao Dag, ali je stariji)

3. Z-RUTO FANTASTIC of Miki JR 87684, vlasnik i vodič Stevan Mladenović
  OCENE PO DISCIPLINAMA. rad na tragu zeca 11, pretraživanje 10, stajanje 11, vodljivost 9, vlečka fazana 0, sledoglasan, nije bio na uz. smotri, nije položio jer nije doneo fazana sa vlečke.


Levo Crna Bara na kojoj su ispitivani psi u radu na vodi, fotografija desno Jupp vom Erthal aportira patku.






Fotografija levo dole ocenjivanje eksterijera, desno dole predsednik Srpskog DD Kluba laslo Torma predaje pehar Draganu Bunardžiću za osvojeno II mesto sa Dagom
 Ponovo su postrojeni vodiči sa psima na platou ispred lovačkog doma, sada po redosledu osvojenih bodova - kvalifikaciji, sledilo je intoniranje himni uz skinute šešire, te je predsednik Srpskog Deutsch Drahthaar Kluba Laslo Torma je održao govor i analizirao tok i rezultate II INT. HZP-a, posle njega je isto učinio i g-din Blümel. Zatim su proglašeni rezultati i podeljeni pehari, medalje, pokloni (hrana za pse "Premil) i diplome učesnicima - vodičima na ispitu i zahvalnice svima kojima su pomogli u organizaciji ispita:KSS-u, SO. Arilje, SO Kovin, "Mini farmi Nedeljković", mesari "Nedeljković", "Premil" fabrici hrane za pse. Potom je predsedni Srpskog DD Kluba podelio prigodne svečane plakete - zahvalnice gospodinu Blümelu za trud i energiju da dođe na ovu manifestaciju i doprinose njenom kvalitetu kao i za želju da pomogne našem Klubu, gospodinu Zubanoviću za sve njegove zasluge u organizovanju ovog ispita i našeg Kluba, jer bez njega svega ovoga ne bi bilo, Marku Popoviću, osnivaču Kluba za energiju kojom je podigao Klub, Emilu Đorđeviću za nepresušnu energiju kojom je organizovao ovaj i niz drugih manifestacija Kluba, LD "Fazan" iz Kovina za pomoć i predusretljivost pri organizaciji manifestacija i gospodi Dušanu Nešiću i Mahmudu Al Dagistaniju, predsedniku i generalnom sekretaru Kinološkog saveza Republike Srbije, za pomoć i podršku radu Kluba, bez koje ovaj Klub ne bi funkcionisao na ovom nivou.
    Posle zatvaranja II INT. HZP-a učesnici su pristupili zajedničkom ručku i druženju do pred mrak, kada su se oprostili i krenuli svojim domovima. Gospodin Blümel se zahvalio svima na fer učestvovanju i pozivu da dođe i izrazio volju da se što pre ponovo vidimo i poručio nam da nastavimo naš rad ovako kako sada radimo.(Fotografija ispod levo odličja gospodina Blumela: zlatna igla Hegewalda, zlatna značka VDD-a i srebrna igla Hegewalda, fotografija desno Vojko Pirher pušta Dantea na trag zeca)

    Rezime II INT. HZP-a za kraj ovog izveštaja: Organizatori (četvorka Emil Đorđević, Dragan Bunardžić, Zvonko Lužajić, Lazar Pejov) su odradili prvoklasan posao, sve je teklo bez zastoja, sve je bilo obezbeđeno (katalog, sudijske beležnice i notesi, idetifikacione kartice, hemijske olovke, kompjuterska podrška, hrana, piće, divljač, teren.....)i kvalitetno, uz besplatnu hranu i piće sim učesnicima. Gostoprimstvu i domaćinu - usluzi u lovačkom domu svaka pohvala. Dovođenje gospodina Blümela od strane Zubanovića pun pogodak. Videli smo visokokvaliteno suđenje na licu mesta, uživo, u praksi, bili smo deo toga, bili smo uz jednog od velikana Verein Deutsch Drahthaara. Sudio je smireno, otvoreno, znalački, objektivno, nepristrasno i dobronamerno. Moramo reći da su naše sudije, iz Srbije, bile na visini zadatka i da nije bilo velikih razlika u pri oceni rada pasa, možda smo mi za nijansu oštriji od nemaca. Gospodin Blümel se iznenadio visokim nivoom razumevanja problematike rase koju su ispoljili naši članovi iljudi iz Kluba i pohvalio rad Kluba. Ono što smo od njega naučili je smirenost, analiza situacija, otvorenost suđenja i davanje iste šanse svim psima.Svim vodičima se zahvaljujemo na fer, tolerantnom i drugarskom držanju. Gostima iz Slovenije, gospodinu Valenčiču i Pirheru se zahvaljujemo što su uveličali našu manifestaciju svojim prisustvom. Oni su uvek dobrodošli kod nas i u naš Klub !
Svi mi smo bogatiji za jedno veliko iskustvo i druženje.
Imamo dobre pse, samo treba raditi !



Organizatori II INT. HZP-a, sa desna na levo: Emil Đorđević, Zvonko Lužajić i Lazar Pejov

GALERIJA FOTOGRAFIJA sa II INT. HZP.a (pritisnuti)

2 коментара:

  1. Sezona ispita i smotri je završena za Klub i članove, sada je vreme za lov sa oštrodlakima. U Klubu je na redu sumiranje protekle sezone,priprema Biltena za 2010. za štampu, vrednovanje svega što smo radili: propusti, rezultati, priprema za godišnju Skupštinu, izrada pravog plana za 2011. koja je jubilarna - desetogodišnjica Kluba. Za ovo podneblje i običaje nije malo.

    Ono što smeta je neaktivnost članova Kluba i ostalih ljubitelja rase. Pišite, ovde preko komentara, Vaše viđenje, šta ne valja, predloge. Šaljite članke. To je Klub sviju nas, i samo ako svi budemo učestvovali u njenom radu možemo napred.
    Još jednom pozivam sve članove i ne članove kojima je stalo do nemačkih oštrodlakih pasa: pišite i učestvujte !

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav svima, i pre svega preporuka našem predsedniku Kluba da na ovom blogu postavi uputstvo kako da se oni koji nisu baš dobro upućeni, uključe u pisanje i slanje komentara.Interesuje me takođe da li je moguće da mi postavljamo slike na ovom blogu?

    ОдговориИзбриши

Dobrodošli, pišite, ovo je Blog svih ljubitelja nemačkih oštrodlakih pasa !